Накратко за смарт осветлението

Постепенно минават времената на лампите с нажежаема жичка, които се включваха с обикновен ключ на стената. Днес умни системи за осветление ни предлагат гъвкавост при използване, безопасност и икономия на електроенергия. Но с какво да започнем и как да се ориентираме в тях?

По принцип, разбира се можем да минем и с обикновените лампи, но те не предоставят гъвкавост, съответстваща на епохата на Internet of things (IoT). Обикновените лампи са бинарни устройства, тоест те или са включени, или са изключени. Няма никакви междинни варианти. Така впрочем са работили и лампите от зората на електрическото осветление, някъде към края на 19 век.

Умните (smart) лампи или системи за осветление използват същестуващата домашна мрежа – жична или безжична, като предоставят възможност за контролиране на всичко. От яркост и цвят на осветлението, до определяне на външните условия, в зависимост от които работят по един или друг начин. Смарт осветлението може да се управлява от всяка точка на Земята, стига там да има интернет.

Какви още възможности има умната светлина? Ето няколко примера:

 • Имитация на човешко присъствие в дома
 • Автоматично включване на светлината, когато вечер влизате в стаята
 • Автоматично приглушаване на светлината при включване на телевизора
 • Функции на будилник
 • Сигнализация за звънене на входната врата
 • Автоматично включване при пристигане на собственика
 • Работа в качеството на тонколона
 • Управление с помощта на глас

Какви варианти на умни лампи предлага пазарът?

На термина „смарт осветление“ може да се придаде различен смисъл в зависимост от това, искате ли да имате гъвкаво и функционално самостоятелно решение или да интегрирате умна светлина в по-мащабна система за домашна автоматизация. В последния случай вашите лампи вероятно ще бъдат „глупави“, но управлявани от умни контролери.

В сферата на самостоятелно функциониращите устройства има голям избор от продукти на различните производители. Основно това са умни лампи, които много приличат на обикновените, но са по-скъпи. Ето няколко примера за такива устройства.

Philips Hue

Най-известният производител в тази сфера е Philips със своята лампа Hue и свързаните с нея продукти Bloom и Lightstrip. Philips Hue позволява дистанционно да се контролира осветлението и да се създава и настройва нужната атмосфера в помещението с помощта на приложение на вашия смартфон или таблет.

Philips Hue

Лампите са снабдени със специален предавател и LAN порт. Philips Hue се позиционира от компанията като „най-съвършената безжична система за домашно светодиодно осветление в света“.

LIFX

Тези лампи преди време направиха фурор на сайта за споделено финансиране Kickstarter. Техните разработчици успяха да съберат 1,3 млн долара само за шест дни, което още един път потвърждава интереса към този тип продукти.

LIFX

Функционално лампите LIFX са сходни с Philips Hue, но за разлика от последните не се нуждаят от използване на специален предавател. Устройствата се включват към домашния Wi-Fi рутер директно. Както Philips Hue, при наличие на няколко осветителни елемента LIFX в помещението, те могат да се свържат последователно.

LightFreq

Това не е просто умна лампа, която може да си мени цвета, а хибрид между осветително тяло и акустична система. Във вътрешността на LightFreq е разположена тонколона с мощност 5 вата.

LightFreq

По този начин потребителят може да слуша музика от смартфона чрез LightFreq, а лампата ще мига в такт с музиката. Вграденият микрофон пък позволява тя да се използва като високоговоряща връзка.

Vocca

За разлика от конкурентите, това устройство не е лампа, а умна фасунга. Vocca представлява посредник между обикновената лампа и обикновената фасунга, но възможностите й са по-други.

Vocca

Устройството умее да разпознава реч – чрез кодови фрази се включва или изключва осветлението. Устройството не се нуждае от допълнително оборудване и някакви настройки. В качеството на бонус, Pro-версията позволява осветлението да се управлява от смартфона – за целта се използва Bluetooth.

Nanoleaf Bloom

Това е светодиодна лампа със странен ъгловат дизайн и донякъде необичайна функционалност. Обикновено за регулиране на яркостта на осветлението се използват димери, но Nanoleaf Bloom предлага да се използва за целта ключ.

Nanoleaf Bloom

При включване лампата не се запалва веднага – тя увеличава яркостта си постепенно, като достига максимума си за три секунди. Ако през това време я изключите и включите, тя ще запомни каква е била яркостта и ще използва това значение и в бъдеще.

BeON

Не всички смарт лампи работят еднакво – например, устройствата BeON не могат да променят цвета си или да се управляват чрез интернет, но пък могат да симулират присъствие на човек в дома.

BeON

След инсталиране на комплекс от няколко лампи, устройствата започват да изучават за какъв период собственикът включва осветлението. След това, когато потребителят продължително отсъства, BeON започват да възпроизвеждат създадения шаблон, като по този начин отблъскват евентуалните крадци. За особено наглите нашественици, които натискат и звънеца на входната врата, е предвиден микрофон – лампите чуват звука и реагират като включват последователно светлината в различните стаи.

Умни продукти за осветление под марката WeMo предлага и компанията Belkin, както и компанията Insteon, която продава умни светодиодни лампи, умеещи да работят с много устройства на Insteon за smart home.

Как се инсталира смарт осветление?

Редица продукти лесно се инсталират, например LIFX или Belkin WeMo Smart LED Bulb, които се поставят и свързват със съществуващата Wi-Fi мрежа. Но не всички устройства работят по този начин.

instalation

Някои решения използват наличната електрическа инсталация едновременно с „умните ключове“, работещи през мрежата или други устройства от smart home, влизащи в единната домашна автоматизирана система. Това е доста по-сложен проект, тъй като независимо, че можете сами да си купите всички компоненти на системата за умно осветление, от гледна точка на безопасността е по-добре да се използват услугите на квалифициран електротехник, който знае как се работи с електрическата инсталация в дома.

Колко струва смарт осветлението?

Създаването на умен дом, част от който е системата за смарт осветление, е проект с отворен бюджет. С други думи, след като изчислите и започнете да създавате проекта, вашите амбиции не е изключено да нараснат и бюджетът ще расте заедно стях.

Ако говорим за базовите инвестиции, както споменахме умните лампи са съществено по-скъпи от обикновените LED крушки. Например, една лампа Philips Hue струва около $70. Стартовият набор умни лампи WeMo (хъб и две лампи) струва $100, а всяка допълнителна лампа ще ви коства по $30. Лампите BeON все още не се продават, но може да се направи предварителна поръчка на Kickstarter – три устройства за $229.

Hobby Team

One thought on “Накратко за смарт осветлението

 1. С две ръце за умната фасунга, аз я купих Смартарена.бг
  Няма смисъл да се дават 30 и нагоре лева за крушка, която знаеш че някога ще изгори. После пак няма да ти се дават същите пари.
  С фасунгата се постига същата автоматизацията без смяна на цветовете. Тази функция едва ли ще се ползва в ежедневието често, освен ако не правиш парти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *