Да изберем електрическо отопление за дома

За изминалите хилядолетия хората са изобретили множество начини за да се стоплят в студените дни и нощи. Само до преди век основният източник на топлина е бил огънят, но с навлизането на електрическата енергия вече можем да си позволим и по-чисто отопление. А дали е по-евтино? Трудно е да се каже, всичко зависи от това в какъв район на страната живеете и в какъв дом, колко добра е изолацията на стените и прозорците и т.н. Целта на тази статия е да помогне ако се колебаете при избора си на един или друг електрически уред за отопление.

Как да преценим колко мощен уред ни е нужен за отопление на дадено помещение?

В общи линии, мощността на електрическия уред за отопление се избира като 1 киловат на 10 квадратни метра при височина на тавана 3 метра. Тоест, ако имате хол с размери 6 х 4 метра (24 кв.м), мощността на уреда трябва да е над 2 kW. Тук отново трябва да се има предвид изолацията на помещението – ако прозорците ви са със стара дограма или стените са панел, трябва да се избира по-мощен уред, за да компенсира топлинните загуби. Обратното, при добра изолация няма да е нужно много мощно отопление.

Електрическите уреди за отопление биват различни в зависимост от това къде се поставят. Могат да бъдат поставени на пода, под пода, закрепени на стената или на тавана. Това също е критерий при избора на отоплителен уред – в някои помещения например поставянето на отопление с открити реотани на пода не е желателно – например, където има опасност от пожар или има малки деца.

Вентилаторни печки

Вентилаторните печки с по-разпространено название духалки са много прости устройства, състоящи се от нагревател от открит тип и вентилатор. По принцип, за домашно ползване духалките са с относително малка мощност (до 2 kW).

Тези устройства бързо създават уютна атмосфера благодарение на насочения топъл въздух, но заради открития реотан те изгарят кислорода от въздуха. Освен това тези устройства са относително шумни.

fan heater

При избора на вентилаторна печка обърнете внимание на две неща. Ако тя ви е нужна за постоянно отопление, трябва да е колкото се може по-безшумна. Някои модели могат също така да се въртят на определен ъгъл, като по този начин по-бързо ще стоплят помещението, но това не бива да е основен критерий при избора.

Второто важно условие – наличието на вграден терморегулатор. Много от най-евтините модели не притежават такъв. С терморегулатора обаче ще можете да зададете желана температура на помещението, след достигане на която устройството ще се изключи. По-този начин се пести значително количество електроенергия. Терморегулаторите в повечето случаи са механични (с биметална пластина), но в някои устройства от съвсем неизвестни марки те работят неустойчиво или изобщо не работят.

Независимо какво ви приказват в магазина, терморегулаторът не трябва да се бърка със защитата от прегряване. Последната е предназначена за изключване на отоплителния уред ако по някаква причина топлината във вътрешността му се повиши над допустимо ниво и стане предпоставка за възникване на пожар.

ceramic

Разновидност на обикновените духалки са вентилаторните печки с керамичен нагревател. При тях нагревателят е вграден в керамична плоча. Предимствата на този отоплителен уред, е че той не изгаря кислорода и в по-ниска степен изсушава въздуха.

Маслен радиатор

Едно време се продаваха кновени обиелектрически радиатори. Те топлеха добре, но се нагряваха много силно и можеха да причинят пожар ако поставите да кажем дрехи върху тях. Маслените радиатори са подобни на тях, но са напълнени с минерално масло с висока точка на кипене. Реотаните на радиатора нагряват маслото, то на свой ред нагрява металния кожух, който пък нагрява въздуха в помещението.

oil radiator

Масленият радиатор се нагрява до по-ниска температура – 80 – 150 градуса и по принцип не може да причини пожар. Тези устройства са признати за най-безопасните електрически отоплителни уреди. Освен това, маслото много по-бавно изстива и поддържа по-дълго желаната температура.

Маслените радиатори доста бързо нагряват помещението, но това зависи и от броя на ребрата им – колкото те са повече, толкова по-ефективно ще е отоплението. Ребрата трябва да са съобразени с размерите на помещението – при малка стая няма нужда от радиатор с много ребра.

Както при всеки електрически уред, и тук е важно да има терморегулатор. Освен това, на пазара се предлагат маслени радиатори с вградена духалка. Последната е с мощност 0,5 – 1 kW и служи за бързо затопляне на помещението преди самият радиатор да се е нагрял достатъчно и да поеме функциите си.

Всеки отоплителен уред изсушава въздуха. На пазара се предлагат маслени радиатори с вграден овлажнител, представляващ резервоар за вода. При липса на такъв обаче можете да решите проблема с подръчни средства – просто сложете някакъв малък съд с вода върху радиатора. Е, не е много естетично, но пък върши същата работа.

Конвектори

Отоплителните уреди от конвектоен тип са базирани на принципа на естествената циркулация на въздуха. Студеният въздух се нагрява, издига се нагоре и излиза от решетките на конвектора. При това, самият корпус на устройството също се нагрява, което служи за допълнителен източник на топлина. Но за разлика от радиаторите, конвекторите не се нагряват над 60 градуса.

convector 1

Конвекторите не са подходящи за бързо нагряване на помещението, но са подходящи за поддържане на комфортна температура – за целта те са снабдени с термостати. Самите устройства могат да бъдат поставяни както на пода (снабдени са с крачета), така и на стената. Конвекторите се предлагат в различни размери и са относително евтини.

convector 2

Инфрачервено отопление

Инфрачервеният нагревател излъчва при работата си инфрачервени лъчи, които нагряват преди всичко предметите, към които е насочен – под, стени, мебели. От своя страна последните нагряват въздуха в помещението. По този начин всички повърхности, попадащи под действието на инфрачервения нагревател излъчват топлина и площта им е значително по-голяма от тази на маслените радиатори или конвекторите. Така се намалява времето за работа на нагревателя и се хаби по-малко енергия.

IR heater 3

Инфрачервените излъчватели представляват правоъгълни панели снабдени с кварцови тръби или лампи, които се монтират на стената или тавана. Към тези отоплителни уреди обаче има изискване за минимално разстояние на устройството от главата на човека, което зависи от мощността. Така например, устройство с мощност 800 W се монтира на минимално разстояние 0,7 метра, а при по-мощни модели (2-4 kW) – на дистанция 1,5 – 2,5 метра.

IR heater 1

Разновидност на инфрачервените отоплители са кварцовите и въглеродните нагреватели. Първите представляват кварцови тръби с волфрамова нишка, от които е изтеглен въздухът. Така реотанът се нагрява до много висока температура – до 2000 градуса и излъчва инфрачервени лъчи. В карбоновите нагреватели волфрамът е заменен с въглеродно влакно.

IR heater 2

Ако вакуумът в кварцовата тръба се запълни с инертен газ с малки примеси, може да се получи халогенен нагревател. Така волфрамовият реотан се нагрява още по-силно, затова и помещението може да се затопли по-бързо.

IR heater 4

Подово отопление

Подовото отопление е един от най-икономичните начини за отопление на помещенията. То представлява нагревателен кабел, който се вгражда в пода и го нагрява. Затопленият под нагрява въздуха над него. Рановидност на нагревателния кабел е нагревателното фолио, което осигурява по-равномерно нагряване на пода, а може да се поставя и в стени.

floor heater

Различни видове електрически печки

Печки с открит реотан. Тези видове печки вече по-рядко се срещат, тъй като не са безопасни – освен от изгаряне, съществува опасност и от токов удар. В миналото обаче бяха широко разпространени с мощност 2-4 kW и все още могат да се срещнат в много домакинства. Варианти на този тип печки са снабдени с реотани, вкарани в тръба от кварцово стъкло.

Акумулиращи печки. В миналото тези печки също бяха много разпространени. Вътрешността им е запълнена от огнеупорни тухли, в които са прокарани реотани. Така тухлите се нагряват (например, през нощта, когато токът е по-евтин), след което почти денонощие освобождават нарупаната топлина. Съвременните акумулиращи печки са по-добре топлоизолирани и снабдени с терморегулатори. Последните следят температурата на околния въздук и при нужда освобождават на порции съхранената топлина чрез вграден вентилатор.

3 Responses to Да изберем електрическо отопление за дома

  1. BGR каза:

    Здравейте! Поздравления за статията. Събрали сте изключително полезна информация, която може да помогне на много хора. 🙂

  2. Асен каза:

    Полезна статийка!

  3. Ангел Никифоров каза:

    Искам да поръчам маслен радиатор.Какава е цената,по Еконт изпращате ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *