Всичко за електрическите лампи за домашно осветление

В последно време електрическите лампи претърпяват сериозно развитие и на пазара се появиха разнообразни модели за осветление, базирани на различни технологии – обикновени лампи, енергоспестяващи, LED… Едни са много евтини, други – много скъпи. Но в какво се състои тяхната разлика? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Лампи с нажежаема жичка

Лампите с нажежаема жичка много години бяха най-масово използваните за осветление на дома. Те представляват стъклен балон с крушовидна форма (затова се наричат крушки :-), в който въздухът е изтеглен. В балона е поставена волфрамова жичка, която под въздействието на преминаващия през нея електрически ток се нагрява силно (2600 — 3000ºС) и свети. В тази лампи обаче само малка част от енергията се преобразува във видима светлина – голяма част се губи във вид на топлина и инфрачервено лъчение.

bulb3

Лампите с нажежаема жичка се предлагаха с мощност до 150 вата, но в последните години в Европейския съюз крушките с мощност над 60 W са забранени, тъй като харчат прекалено много енергия. Търговците разбира се намериха вратичка – на пазара можете да си купите 75 или 100 вата крушка, но на опаковката и задължително пише, че “не е предназначена за осветление на жилищни помещения”.

Плюсове:

 • Много ниска цена
 • Привична жълта светлина
 • Липса на видимо трептене

Минуси:

 • Малък живот – около 1000 часа
 • Излъчване на топлина
 • Висока консумация на енергия

 

Халогенни лампи

Халогенните лампи представляват лампи с нажежаема жичка, но стъкленият балон е напълнен с инертен газ. По този начин жичката се нагрява до доста по-висока температура и съответно свети по-силно. Халогенните лампи са по-икономични от обикновените. Освен това, с нанасянето на бром по вътрешната част на балона се избягва потъмняването на стъклото с времето.

halogen

Плюсове

 • До 30% икономия на електроенергия
 • Стабилна светлина при висока яркост
 • Липса на ултравиолетово излъчване

Минуси

 • Силно излъчване на топлина
 • Чувствителност към промените в напрежението
 • Срок на работа: 2000 – 3000 часа

 

Енергоспестяващи (компактни луминисцентни) лампи

В тези лампи поток от заредени частици преминава през стъкления балон, запълнен с живачни пари, в резултат на което се образува ултравиолетово лъчение. Вътрешната повърхност на лампата е покрита с луминофор, който свети под въздействието на УВ лъчите.

FB1

FB2

Плюсове:

 • До 80% икономия на електроенергия
 • Незначително отделяне на топлина
 • Широк цветови спектър на светлината
 • Срок на работа: 6000 – 15 000 часа

Минуси

 • Необходимост от утилизация. Лампите съдържат живак и фосфор и се класифицират като опасни за околната среда
 • Инфрачервено и ултравиолетово лъчение
 • Необходимост от време за достигане на максимална яркост (около минута). На пазара обаче се предлагат и “бързо загряващи” луминесцентни лампи – те са маркирани с логото “Quick Start”
 • Сравнително висока цена
 • Чувствителност към промените на електрическото напрежение
 • Нестабилна работа при ниски температури (под 0 градуса)

 

Светодиодни лампи

В светодиодните лампи се използват полупроводникови кристали, които под въздействието на електрическо напрежение светят.

Съществуват два основни типа светодиоди – индикаторни и за осветление. Първите са с нисък интензитет на светлината, евтини са се използват само за индикация в различни електронни устройства. Светодиодите от осветителен тип са известни още като такива за повърхностен монтаж (SMD), светодиоди с висока яркост (HB) и светодиоди с голяма мощност (HP).

led-bulb2

Всички светодиоди от осветителен тип имат еднаква базова конструкция. Тя включва полупроводников чип (кристал), подложка, на която е поставен кристалът, контактни изводи, радиатор, леща и корпус. Светодиодите от индикаторен тип са маломощни, затова цялата генерирана топлина се разсейва в самите тях. При мощните светодиоди за осветление доброто топлоотвеждане е много важно за нормалната им работа.

led-bulbs

Плюсове:

 • Срок на работа: 25 000 часа
 • До 80% икономия на електроенергия
 • Мигновена поява на ярка светлина – няма период на разгряване
 • Липса на ИЧ или УВ лъчение
 • Качеството и яркостта на светлинния поток не се променят с времето

Минуси

 • Все още относително висока цена на тези лампи

 

Цокли

Според типа на конструкцията, лампите имат различни цокли. За да се ориентирате в тях ще ви помогне маркировката.

Първата буква посочва типа на цокъла. В устройствата за домашно осветление се използват основно:

Е – цокъл с резба (Едисон)

G – цокъл с изводи

Числото в обозначението на цокъла указва диаметъра на резбата или разстоянието между изводите.

Малките букви в края посочват количеството контактни пластини, изводи или гъвкави връзки (само за някои типове):

s – един контакт

d – два контакта

Понякога към първата буква се прибавя още една уточняваща буква U, обозначаваща, че това е енергоспестяваща лампа. Светодиодните лампи за домашно осветление имат стандартни резби, които стават за повечето фасунги.

Е10 – това е най-малкият резбови цокъл. Обикновено се използва за крушки за джобни фенерчета и лампички за гирлянди.

Е14 – Така наречените крушки-миньонки. Използват се за нощни лампи, настенно осветление и други такива. За такъв цокъл се предлагат и светодиодни лампи с най-разнообразна форма.

Е27 – осветителните крушки с такъв резбови цокъл са най-разпространени и влизат в стандартните фасунги. Светодиодните лампи с подобен цокъл най-приличат на обикновените крушки с нажежаема жичка и могат да се поставят в станадртните фасунги.

Цокли с изводи

GU10 – има удебеления в краищата на изводите и се поставя със завъртане. Тези лампи обикновено се използват за поставяне на тавана.

GU5,3 – най-често се среща при халогенните лампи за акцентирано осветление. С такъв цокъл се предлагат и светодиодни лампи.

 

Параметри на лампите

Преди всичко една лампа се характеризира със своята консумирана мощност (във ватове). При лампите с нажежаема жичка мощността може да е до 100 W. При светодиодните лампи за домашно осветление мощността лежи между 1 – 20 W. Тук е важно да отбележим, че консумираната мощност характеризира само изразходваната електроенергия, а не силата на светлината на лампата.

Светлинен поток. Измерва се в лумени (lm) и най-точно характеризира лампата от гледна точка на способността й да освети помещението. Когато купувате енергоспестяваща (луминисцентна) или светодиодна лампа, винаги се съобразявайте с този параметър. Колкото той е по-висок (лумените са повече), толкова крушката ще свети по-силно. Ясно е, че при покупка на крушка повечето хора по навик все още гледат ватовете, но с масовото навлизане (поевтиняване) на луминисцентните и LED лампи, тези навици  ще трябва да се променят – на пазара излизат светлинни източници, които имат ниска консумация на енергия, но дават силна светлина.

Цветовата температура е параметър, определящ оттенъка на цвета на лампата.

Топло-белият цвят съответства на цветова температура  2700 — 3500°К (2700 има забележимо жълт оттенък и осигурява уютно осветление, 3500 — клони към по-бял и рязък цвят).

Цветовата температура  4000 — 5000° съответства на неутрално-бял цвят, осигуряващ силно и комфортно осветление.

6500° и повече е студена бяла светлина и по-рядко се използва за осветление в жилищни помещения.

И още един важен параметър – коефициент на цветопредаване, който обозначава правилното възприемане на цветовете на предметите, осветени от лампата. Той е посочен на опаковката на крушката и за светодиодните лампи, предназначени за вътрешно осветление трябва да е 80 Ra.

Разбира се, немаловажен фактор е срокът на работа на дадена лампа. Той също се посочва на опаковката, но при известните производители този срок е по-реален, а при неизвестните може изобщо да не съответства на обявения. Но пък крушките от “noname” производителите са значително по-евтини. Впрочем този проблем – евтина крушка с малък живот или скъпа с голям срок на работа стои пред всеки потребител и всеки си го решава сам според възможностите си и личните си разбирания.

 

Лампи и здраве

Съвременните компании правят множество изследвания, за да разберат как осветлението влияе на човешкото здраве и самочувствие. В хода на тези изследвания се създават нови решения и производителите, членове на European Lighting Association се налага да спазват най-строги законодателни изисквания.

Светодиодните осветителни източници са толкова безопасни, колкото и всяко друго осветление, било то халогенна лампа или такава с нажежаема жичка. Съгласно международните стандарти, светлинните източници се рaзделят на четири рискови групи. Слънчевата светлина попада във втора или трета група (с най-високи показатели за риск за зрението). В същото време домашните светодиодни лампи, както и другите изкуствени източници на светлина (лампи с нажежаема жичка, халогенни и компактни луминесцентни) имат нисък рисков показател  – 0 или 1.

Най-вредна за нашето зрение е синята светлина. По тази причина, хората, които са чувствителни към тази част от светлинния спектър, трябва да използват светодиодни или луминесцентни лампи с ниска цветова температура, както и осветителни тела с абажури.

 

Hobby Team

3 thoughts on “Всичко за електрическите лампи за домашно осветление

 1. При лампите с нажежаема жичка въздухът бил изтеглен??? Това е правено при първите лампи, то безуспешно, защото във вакум жичката почва да се изпарява. Това води до потъмняване на стените на лампата. Затова в крушките се слага азот!!!

  При луминисцентните лампи имаме:
  Да „широк цветови спектър на светлината“, ама не съвсем, ако се сравнява с лампите с нажежаеми жички.
  Освен това като минус е замързяването с живак. Живакът в балона с времето не остават в него. Той се удря в стените на балона и преминава през него. Затова с времето луминисцентните лапми губят мощност. Вярно напускането на балона е в нищожни количества, но за сметка на това живакът е изключително отровен химичен елемент.

  При светодиодните лампи това: „Качеството и яркостта на светлинния поток не се променят с времето“ просто не е вярно! Променя се и още как.
  Към минусите имаме това, че генерираният спектър е дискретен, което прави цветовете необичайни за окото. Виолетов предмет може да изглежда почти черен, защото светодиодните лампи излъчват червена и синя светлина, но не и с дължината на виолетовия цвят от светлинния спектър. Утилизацията на тези лампи също е важна. Те са електроника, която не може да се изхвърли на сметището. Така например сините светодиоди съдържат арсен.

  По отношение на това, че слънчевата светлина е най-опасна за зрението… За очите да, но за здравето е най-безопасна. Защото организмите с хилядолетия са свикнали към този вид излъчване. Обратно светодиодната светлина е най-опасна за здравето (не за очите), защото спектърът е съвсем необичаен. По-скъпите светодиодни лампи поправят този дефект, като добавят доста повече светодиоди с различни дължини на вълната, което прави по-равномерен спектър. Но тези лампи са и ужасно скъпи – не са от вида за домашна употреба.

  След дневната светлина, то следващата по безопасност за здравето светлина е тази с нажежаема жичка. Така че, ако имате достатъчно средства, то може да си останете на този вид осветление – то ще е най-подходящо от здравословна гледна точка. От друга страна краткият живот предимно се дължи на факта, че при светването на лампата се получава внезапно нагряване. То основно води до изгарянето. Ако се ползва специална електроника за плавно повишаване на светлината, тогава животът на лампата се увеличава многократно.

 2. При лампите с нажежаема жичка въздухът бил изтеглен??? Това е правено при първите лампи, то безуспешно, защото във вакум жичката почва да се изпарява. Това води до потъмняване на стените на лампата. Затова в крушките се слага азот!!!

  При луминисцентните лампи имаме:
  Да „широк цветови спектър на светлината“, ама не съвсем, ако се сравнява с лампите с нажежаеми жички.
  Освен това като минус е замързяването с живак. Живакът в балона с времето не остават в него. Той се удря в стените на балона и преминава през него. Затова с времето луминисцентните лапми губят мощност. Вярно напускането на балона е в нищожни количества, но за сметка на това живакът е изключително отровен химичен елемент.

  При светодиодните лампи това: „Качеството и яркостта на светлинния поток не се променят с времето“ просто не е вярно! Променя се и още как.
  Към минусите имаме това, че генерираният спектър е дискретен, което прави цветовете необичайни за окото. Виолетов предмет може да изглежда почти черен, защото светодиодните лампи излъчват червена и синя светлина, но не и с дължината на виолетовия цвят от светлинния спектър. Утилизацията на тези лампи също е важна. Те са електроника, която не може да се изхвърли на сметището. Така например сините светодиоди съдържат арсен.

  По отношение на това, че слънчевата светлина е най-опасна за зрението… За очите да, но за здравето е най-безопасна. Защото организмите с хилядолетия са свикнали към този вид излъчване. Обратно светодиодната светлина е най-опасна за здравето (не за очите), защото спектърът е съвсем необичаен. По-скъпите светодиодни лампи поправят този дефект, като добавят доста повече светодиоди с различни дължини на вълната, което прави по-равномерен спектър. Но тези лампи са и ужасно скъпи – не са от вида за домашна употреба.

  След дневната светлина, то следващата по безопасност за здравето светлина е тази с нажежаема жичка. Така че, ако имате достатъчно средства, то може да си останете на този вид осветление – то ще е най-подходящо от здравословна гледна точка. От друга страна краткият живот предимно се дължи на факта, че при светването на лампата се получава внезапно нагряване. То основно води до изгарянето. Ако се ползва специална електроника за плавно повишаване на светлината, тогава животът на лампата се увеличава многократно.

 3. Драгомир, луминесцентните лампи са вредни и в места с въртящи инструменти понеже трептят и могат да създадът илюзията, че нещо въртящо се не се движи като струг примерно. Живака е опасен само при счупване понеже стъклото не ге пропуска както пишеш, а метала. Не случайно живачните термометри са стъклени. Стъклото не реагира с повечето вещества и за това киселините като 100% сярна киселина се слагат във стъклен съд. Ако беше така то в Лас Вегас всички да са мъртиви понеже там броят на такива лампи/тръби е направо космичен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *