Western Digital Ultrastar DC SN655 е модерен корпоративен SSD без недостатъци

Western Digital Ultrastar DC SN655 е модерен корпоративен SSD без недостатъци

Съхранението на цифрови данни е основен приоритет за всеки работещ бизнес и включва няколко основни аспекта: производителност, сигурност, надеждност и не на последно място цена. Всеки един от тях е достатъчно комплексен, но в основата на всяка система за съхранение на данни има по-прости градивни блокове, като например същинските носители, в които се записва информацията. Настоящето ни е изключително интересно и в това отношение, защото комбинира микс от технологии – познатите от десетилетия твърди дискове с въртящи се плочи, много по-бързите им SSD алтернативи със SATA и PCIe интерфейс и по-новите, флаш-базирани формати като E1 и E3, които тепърва ще стават популярни. 

Като оставим настрана формата, това, което всеки клиент търси в носителите, които ще съхраняват безценните му данни, е съвместимост, надеждност и производителност. Комбинацията от тези три фактора в дългосрочен план дава и оптимална обща цена на притежание на актива (TCO). Когато търсим такъв продукт, нормално е да се насочим към производител с традиции в тази индустрия като Western Digital – компания, която има немалка заслуга за развитието на технологията на твърдите дискове и продължава да ни радва с нови разработки и до днес.

Безспорно най-актуалният носител в центровете за данни, където се изпълняват приложения с ниска латентност и се анализират данни в реално време, са бързите NVMe SSD. Western Digital адресира този пазар с един универсален модел – Ultrastar DC HC655, който използва най-масовия 2,5-инчов форм-фактор (U.3, 15 мм дебелина). Моделът разполага с дизайн с двоен порт и разширени възможности за криптиране, както и с увеличена производителност, спрямо своите предшественици. Това го прави подходящ за облачни приложения, ориентирани повече към четенето на данни, където се търси първокласна надеждност и оптимална цена на терабайт.

Ultrastar DC HC655 се предлага в три капацитета: 3,84, 7,68 и 15,36 TB, изградени от BiCS5 TLC 3D NAND чипове. Общата номенклатура на модела включва общо девет версии, които се различават по нивото на сигурност, което предлагат: SE, ISE и TCG Ruby.

Благодарение на използвания интерфейс PCIe Gen4 и NVMe 1.4b производителността достига 6800 MB/s при четене и 2700 MB/s при запис, а IOPS в двата режима са съответно 1100K и 125K (данните са за модела с 15,36 TB капацитет).

По отношение на надеждността моделът се характеризира с издръжливост от 1.0 DW/D и 2,5 милиона часа средно време между отказите, което отговаря на петгодишната му гаранция.

Заложената в архитектурата на Ultrastar DC HC655 надеждност под формата на резервирани компоненти, защита при отпадане на захранването и вградените функции за сигурност като криптирането на данните от край до край правят модела подходящ за почти всякакви корпоративни приложения. Той е отлично предложение за облачни инфраструктури, софтуерно дефинирани системи за съхранение на данни, анализ на големи обеми от данни, приложения за изкуствен интелект и машинно самообучение, съхранение на обектни данни и др.

Различните версии на Western Digital Ultrastar DC HC655 могат да бъдат поръчани при партньорите на дистрибутора АСБИС България.

SunnyNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *