Festo разработва роботизирани мравки и пеперуди

Семейството на животните-роботи на германския разработчик Festo се увеличава. В рамките на проекта Bionic Learning Network компанията представи два нови вида – мравки, които могат да общуват помежду си, и пеперуди с характерната грация и лекота на тези насекоми.

Мравките-роботи се наричат BionicANTS. При създаването им Festo е акцентирала не толкова на техния външен вид, но и на поведението им. Според разработчиците, BionicANT функционират по разпределени между тях ясни правила. Всички свои действия и движения се координират помежду им. Всяка 13,5-сантиметрова мравка съдържа радиомодул, чрез който именно се извършва координацията.

3D камера в главата на мравката й позволява да вижда, а инфрачервен сензор регистрира движението на мини-робота. Устройството се захранва от две Li-Po батерии, осигуряващи до 40 минути автономна работа. Те се зареждат в докинг станция с помощта на мустачките на мравките.

Що се касае до пеперудите-роботи, те са наречени eMotionButterflies. Теглото на всяка пеперуда е 32 грама – в нея са вградени два серводвигателя и дойка LI-Po батерии. С едно зареждане пеперудите могат да пърхат около 4 минути, а зареждането им отнема 15 минути.

На практика eMotionButterflies не са просто пеперуди, а цяла система. Тя се състои от 10 високоскоростни инфрачервени камери, които са инсталирани в помещението, където летят пеперудите. Те следят поставени на роботите инфрачервени маркери и предават данните в реално време на компютър. Така пеперудите се координират в пространството и дори при 50-сантиметровия размах на крилете не се сблъскват помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *