10 – те най-добри коли на всички времена

Знаете ли коя е най – добрата кола? Може би сега ще последва изброяване на марки и модели. Всъщност този въпрос е риторичен. А правилният отговор е – „Служебната“. Но шегата настрана. Когато говорим за автомобили има толкова мнение, колкото и човека. Ако на едни им харесват американските, заради дизайна, други предпочитат немски, заради здравината, трети – френски, заради окачването, а четвърти – японски – класиката. А какво е общото между тях? Всички се нуждаят от поддръжка. Дори и да си купим нова кола, в един момент трябва да се погрижим за нея, да се обслужи, налага се смяна и покупка на резервни части. А когато става въпрос за мястото, от което трявба да се купят, тук няма две мнения – TopCar Авточасти.

И да се върнем пак по въпроса за най-добрите автомобили. Ако трябва да се определят по спецификации, може би те трябва да бъдат

– иновативен дизайн на каросерията
– иновативен технически дизайн
– да е „нормална“ и да няма прекалено много джаджи и екстравагантен вид
– да има изключителни експлоатационни характеристики
– да е надежден
– да е достъпна

Ето кои експерти смятат, че са най – добрите коли на всички времена според горните критерии.

Porsche 911 от Германия.

Porsche 911 върви много добре, но е твърде скъпа и не е достатъчно иновативна. Концепцията му, която клони към спортни автомобили не му дава предимство според горните критерии. Освен това не е твърде практична, по скоро е „тузарска“.

Smart ForTwo

Smart ForTwo е много малка кола, но е доказателство, че автомобилът не трябва да е голям, за да превозва двама души до местоназначението си, без да е опасен.

Smart е оборудван с 2-цилиндров двигател и дори се предлага във версия с миниатюрен дизелов двигател.

Saab 9000

Saab 9000 не е победител в много аспекти, но е просто много добър и много универсален автомобил. Колата технически не е изобретателна, освен в мотора. Един от най-невероятните аспекти на Saab 9000 е усъвършенстваното управление на двигателя, дори и за съвременните стандарти.

Колата е много безопасна и технически толкова надеждна, че лесно изминава десетки хиляди километри без много проблеми.

Toyota Prius

Toyota Prius е по-малко универсален, но все пак с него започва концепцията за еко автомобили. Автомобилът има фузиозна форма, за да намали максимално триенето на вятъра. Коефициентът C d на Prius е 0,28 и това е една от най-ниските стойности сред автомобилите за производство.

Citroën 2CV

Citroën 2CV, наричан още Deux Chevaux, което на френски език означава два коня , е един от най-емблематичните автомобили на ХХ век. Deux Chevaux е типичен средиземноморски автомобил, без излишен лукс на борда.

2CV е изключително лек автомобил, тежи не повече от 550 килограма, което обаче е и малък недостатък при много силен страничен вятър!

BMW 524TD

С 6-цилиндров турбодизелов двигател със 115 к.с., BMW предефинира колите през 1984 г. и постави нов стандарт за дизеловите двигатели за следващите векове, а всъщност и до днес е доминиращ с превъзходните както дизелови, така и бензинови двигатели.

Капацитетът на този автомобил е изключително добър, което беше иновация за автомобил с дизелов двигател и все още побеждава в това отношение повечето модерни автомобили.

Благодарение на задвижването на задните колела и почти перфектния баланс на тегло 50/50 между предните и задните колела, това е сред най – сигурните на пътя коли.

Volvo 244 DL

Volvo се отличава с изграждането на безопасни и надеждни автомобили. Компанията е изобретателят на 3-точковия предпазен колан, който е най-важният пробив в сигурността в историята на автомобила. Един от най-добрите Volvo създадени някога е Volvo 244 DL, който е еволюционно разработен автомобил и все още се кара в много страни по света.

Renault Zoe

Изграждането на електрическа кола, като Tesla S за 100 000 долара доказа, че бъдещето вече е тук, но е факт, че тази кола е за елита. Но създаването на електрическа кола за масата, за по-малко от 25 000 долара е чудо. Това направи Renault със своята Zoe, която постави революция в електрическото шофиране за всеки един човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *