Умни тапети превръщат дома в огромен смартфон

Изследователи от Сингапур са разработили интелигентни тапети, предназначени за стените на умния дом. Те са създали нов вид печатна електроника, с помощта на която стените на дома могат да се превръщат в цифрови устройства – миниатюрни тонколони, микрофони, различни сензори и модули.

smart wallpaper

За основа на електронните схеми може да се използва хартия, алуминий и пластмасово фолио. Смарт-електрониката може да се печата даже върху обикновени тапети.

Според учените, подобна електроника може да бъде много полезна за възрастните хора, които взаимодействат с компютъра само чрез гласови команди. Така те могат да “говорят” със тената, а тя да им отговаря чрез високоговорител. За набиране на телефонен номер е достатъчно само да се произнесе номерът – стената ще се свърже с него.

Печатът на подобна електроника е относително евтин. Сега учените търсят още потенциални сфери на приложение на тяхното изобретение, например в медицината. Според твърденията на изследователите, те не възнамеряват да конкурират високопроизводителните процесори, които се използват в смартфоните и другите електронни устройства. Техните модули струват центове, а не долари и това позволява дори да се създават устройства за еднократно използване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *