Създатели на игри от България са във фокуса на четвъртото издание на Sofia Game Night

Създатели на игри от България са във фокуса на четвъртото издание на Sofia Game Night

Със серия от събития, посветени на създаването на видео и настолни игри, четвъртото издание на градския фестивал Sofia Game Night, което ще се проведе на 5-ти ноември и включва 8 града и 57 локации, ще позволи на гостите на фестивала да се запозная с международни компании и инди ентусиасти, създаващи игри, да разберат какво е бъдещето на българската game development индустрия, и дори сами да създадат игра.

Глобалната индустрия за видеоигри е оценена на 175,8 милиарда долара през 2021 г., а геймърите са над 3 милиарда, което я превръща в най-големия развлекателен сектор в света. Според Newzoo през 2023 приходите в тази индустрия ще надхвърля 200 милиарда долара приходи, като повече от половината идват от потребители, играещи на мобилни устройства.

“Макар да не е известно на широката публика – в България има над 30 компании, които създават видео игри, част от тях са международните клонове на култови студиа като Creative Assembly и Ubisoft, но имам родни компании като Zariba, Black Sea Games, Heamimont Games, Incineration Productions, които създават игри на световно ниво, както и малки инди студиа, които с любов и ентусиазъм търсят своето място в индустрията” – споделя Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night. “Освен това в страната ни се създават настолни игри, които са световно признати от феновете. Това е и цел на нашия фестивал – да дадем гласност на българските разработчици и да насърчим повече хора да влязат в индустрията” – допълва още тя.

В рамките на Sofia Game Night ще се проведе дискусията “Game Dev Talks: Какво се случва в гейм индустрията у нас и какво предстои?” в Полски културен институт със свободен вход. Участие в нея ще вземат Адриен Баки, Chibi Phoenix, Ивайло Коралски, Kyodai, и Иван Спасов, Snapshot Games. Дискусията организирана от ARC Academy – академия, която помага на млади таланти да извървят своя път към мечтаната работа в гейм и развлекателната сфера, цели да отговори на няколко основни въпроси – “Какво се случва в гейм индустрията у нас?”, “ Какви игри се разработват?”, “Кои са най-търсените кадри?”, “Как можете да започнете работа в студио?”, “ Какви са прогнозите за пазара на видеоигри през следващите няколко години?”,”Кое е следващото голямо нещо в гейм индустрията?” и т.н.

Новото co-working място в София – Пространството ще посрещне Стойко Тодоров, Snapshot Games, и Евгени Петров – Lead Game Developer Incineration Production, с две лекции ориентирани към професионалисти от сферата на видео игрите. Темите на лекциите са Copy-Pasta oriented programming и Reactive Programming in Unity. Всичко за събитието ще намерите тук: https://www.facebook.com/events/3287669548214781

За четвърта поредна година Sofia Game Night ще е домакин на Games Made in BG – изложение, организирано от TDB Play, което е посветено на разработчиците на игри и предприемачите в сферата в България. Целта на събитието е да спомогне за създаването на разпознаваемо лице на гейм бизнеса в България, срещайки организациите помежду си, със съмишленици, с публика, бизнес и медии. Всички създатели на игри могат да вземат участие, а организаторите от TDB Play осигуряват безплатен щанд.

В Пловдив ще се състои събитието Made in Plovdiv, чийто гости ще имат възможност да бъдат първите, които ще пробват прототипи на нови, все още непубликувани заглавия, създадени от пловдивски студиа и разработчици на настолни и видео игри. Домакини на събитието са CoolDown.

В града под тепетата ви очаква още едно събитие – доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers Association – MAGDA обединяват усилия за Balkan Game Jam Women Edition – 24-часов хакатон, целящ да насърчи повече дами да започнат своя професионален път в game dev индустрията. В Balkan Game Jam Women Edition ще участват отбори от различни държави на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие на живо.

Градският фестивал Sofia Game Night се провежда с подкрепата на продуктовата компания PokerStars, международен работодател в ИТ сферата и генерален партньор на фестивала, както и от българското game dev студио Incineration productions.

Повече информация ще намерите на www.sofiagamenight.com

Hobby Team

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *