Специални мастила превръщат картини в осветителни тела

Съчетанието на вече привичните светодиоди и токопроводящи мастила позволява създаването на интересни предмети от интериора. На изложение в Милано представителите на японския университет Кейо и японската компания AgIC показаха хартиени постери, които могат да играят ролята и на осветителни тела. Нарисуваните на платното лампи светят с мека светлина и създават неповторим уют в стаята.

light 1

Технологията за направа на подобни светещи картини е доста проста. На обикновена хартия със специални мастила, съдържащи частици сребро, се рисуват провеждащи тока пътечки. Подобни мастила се произвеждат от различни компании, например Mitsubishi Paper Mills. След това в нужните места се залепват светодиоди (SMD). Накрая върху рисунката се поставя защитно прозрачно фолио, което играе ролята не само на защита, но и разсейва светлината за нейното омекотяване.

light 2

Създаденият по този начин плакат може да се окачи на стената, или пък да се прибере в тубус. Интересното е, че технологията е толкова проста, че подобни светещи картини би могло да се продават в магазините “Направи си сам” във вид на комплекти за рисуване/сглобяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *