Системата eCall ще е задължителна за новите автомобили в Европа

Европейският парламент утвърди закон, съгласно който от 1 април 2018 г всички нови автомобили, продавани на територията на ЕС, независимо от своя клас и цена, трябва да бъдат оборудвани със системата за повикване на спешна помощ eCall. Абонамент за използване на системата няма да има, но нейната цена ще е около 100 евро.

e-call-1

Услугата eCall представлява специализиран хардуерно-софтуерен комплекс, предназначен за автоматично набиране на спешния телефон 112 в случай на пътно-транспортно произшествие. На диспечера се предават не само координатите на катастрофата, но и часа, марката на колата, типа на използваното гориво и броя на хората в купето.

ecall-2

Според депутатите от ЕП, наличието на подобна система в автомобилите ще позволи с 40-50% да се намали времето за пристигане на спешна помощ на мястото на ПТП и следователно да се намалят смътните случаи на пътя с поне 10%, което е еквивалентно на 2500 спасени живота годишно. Съгласно статистиката, през 2014 г в ЕС жертви на катастрофи са станали над 25 700 души.

eCall има и противници, които смятат, че след като системата притежава модул за връзка, при желание тя може да се използва и за следене на потребителя. Някои депутати са на мнение, че включването към услугата трябва да става доброволно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *