На колко време трябва да сменяме маслото на колата

Дългият живот на двигателя зависи не само от качеството на материалите и технологията, по която са произведени. Основен фактор тук са и грижите, които полагате за него след покупката на колата. Една от най-важните сервизна процедура разбира се е редовната смяна на маслото на двигателя. 

Ролята на моторното масло в двигателя е ключова. Именно то създава смазващ филм за отделните метални елементи на мотора и редуцира силата на триене. Едновременно с това и отвежда създалата се топлина и обира замърсяванията. Ако се питате колко точно моторно масло трябва да закупите, то отговорът се крие в инструкциите на производителя. Фирмите обикновено посочват и препоръчителния интервал на смяна, който може да бъде на всеки 20 или дори 50 хиляди километра.  

И като говорим за интервали, то по-дългите такива далеч не ви спестяват разходи, защото маслото се замърсява и губи своите основни свойства. Така вместо да спестите средства, може да се стигне до сериозна повреда на двигателя, която ще ви излезе доста по-скъпо. Смяната на маслото струва около 40 лева, в зависимост от марката. Не трябва да забравяте да я правите на време, като дори е препоръчително да си запишете на колко хиляди е била предишната смяна. 

Всъщност окончателният пробег между две смени зависи от няколко фактора – честотата и начина на употреба на автомобила, както и вида използвано масло. При по-рядко използвани автомобили маслото трябва да се сменя на всеки 15 хиляди километра, или на една година, в зависимост от това, кое настъпи по-рано. Ако пък колата е много и интензивно използвана, или е с подсилен двигател, този интервал трябва да бъде допълнително съкратен. Оптималната смяна на маслото в такъв случай е дори на всеки 10 хиляди километра. Честото доливане на ново масло също ще доведе до осигуряване на максимална защита на двигателя, затова не забравяйте редовно да проверявате нивото му. 

Съвременните дизелови двигатели изискват дори и по-честа смяна на маслото, тъй като при изгарянето на твърдите частици във филтъра, те се смесват с маслото и постепенно това води до разреждането му с дизелово гориво. Това е опасно за турбокомпресора, а от друга страна води до повишаване на нивото на маслото, вместо неговото спадане при експлоатация, или т.нар. ефект Diseling. При него маслото се засмуква от мотора и оборотите се вдигат много, което пък може да доведе до повреда. За този тип автомобили, препоръчителният период за смяна на маслото е на всеки 5 хиляди километра.

Ако вече е дошло време за смяна на двигателното масло на вашата кола, можете да разгледате многобройните и изгодни предложения на Sauto, като разбира се не забравяте да подберете продукта, според изискванията на производителя, марката и двигателя.

Едно е сигурн обаче – грижата за моторното масло е ключът към дълготрайността на мотора. Затова и неговата редовна смяна е много важна. Ако случайно забравите и я пропуснете, разходите, свързани с последващите проблеми със сигурност ще надхвърлят няколко стотин, или дори хиляди лева. Така не само няма да спестите от забавянето на смяната на масло, но и ще платите многократно повече. Лесно и удобно напомняне е да залепите стикер със стойността на изминатите километри при последната смяна върху капачката за масло. така всеки път, когато я отворите, за да проверите нивото му, ще можете да се подсещате, че следващата сервизна процедура наближава. Важно е също така и да запомните, че производителите не рядко надценяват качествата на предлаганите от тях масла и, ако периодът за смяна, посочен от тях надвишава този, който сте си определил, по-добре е да го смените по-рано, отколкото да изчаквате крайния срок.

Всеки автомобил е сложна система от прецизно работещи подсистеми, които са взаимно свързани и зависими едно от друга. Затова и редовната профилактика и сервизиране са толкова важни за подсигуряване на дългосрочната и качествена работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *