Кратко ръководство за основните видове парфюми

Питали ли сте се някога каква е разликата между парфюми, тоалетна вода и одеколон? Е, не се чудете повече, тук сме, за да ви кажем.

Състава – ароматичните продукти са съставени от ароматни съединения или естери на животински и растителна основа или техни еквиваленти, разтворени в комбинация от алкохол и вода. Концентрацията на действителния аромат е това, което определя дали даден продукт е парфюм, тоалетна вода, одеколон и др.

Парфюмът – наричан също екстракт – е най-концентрираната или най-чистата форма на ароматния продукт и стои най-дълготрайно върху кожата. Като такава, тя е и най-скъпата. Истинските парфюми ще съдържат 15% или повече (обикновено до 30%) от основния аромат.

Eau de Parfum (парфюмна вода) – само малко по-малко силен (и скъп), този вид парфюм обикновено съдържа някъде от осем до 15% от основния аромат.

Eau de Toilette (тоалетна вода) – с около пет до осем процента от есенцията на парфюма, това е лек аромат, то ще трае доста по-кратко, когато се напръскате с него.

Eau Fraiche – това е женският термин, използван за концентрации на женски одеколон, съдържащ три процента или по-малко парфюмно масло.

Eau de Cologne (одеколон) – мъжки аромат, съставен от два до пет процента от основния аромат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *