Колко често трябва да се сменят климатиците?

Според Energy Star, трябва да помислите за подмяна на климатика, когато той е над 10 години. Така че в един перфектен свят, трябва да замествате климатика само веднъж на всеки 10, може би 15 – години.

Но както при всички механични съоръжения, климатиците могат да се износват по-рано от очаквания срок на експлоатация. Тогава можете да потърсите в интернет и опция като ремонт на климатици Бургас.

Помнете, че износеният климатик може да бъде резултат от система, която е инсталирана или оразмерена неправилно, или защото не се поддържа ежегодно.

Така, значи е време да замените или поправите текущия си климатик? Ще разберете дали е време, ако виждате някой от тези 4 знака:

# 1: Вашият климатик има чести повреди

Изглежда, че климатикът ви постоянно се разваля? Ако е така, вашият климатик вероятно е на ръба на силите си. Вместо да отделяте пари за всеки малък ремонт, може да бъде по-рентабилно просто да смените климатика – особено ако вашият уред е на възраст над 10 години.

# 2: Имате високи сметки за енергия

По-старите климатици устройства губят ефективност, тъй като остаряват и се разпадат. Това означава, че те консумират повече енергия за охлаждане на вашия дом, което увеличава месечната ви сметка за комунални услуги.

Освен това, ако климатикът ви е над 10 години, той ще има сравнително нисък рейтинг SEER (Seasonal Energy Efficiency Rating). SEER ви казва колко енергийно ефективен е вашият климатик.

Колкото по-висок е SEER рейтингът, толкова по-енергийно ефективен е климатикът.

Ако климатикът ви има SEER рейтинг по-малък от 13, плащате твърде много сметки за енергия и трябва да помислите за по-нов, по-ефективен уред.

# 3: В дома ви има влажност

Климатиците са създадени за охлаждане и изсушаване на въздуха в дома ви. Така че, ако домът ви се усеща влажен, това може да показва неизправност на климатика, който може да се нуждае от подмяна.

# 4: Размерът на дома ви е променен

Добавихте ли или извадихте стая? Или сте направили някакво обширно ремоделиране?

Това се отразява на факта от какъв размер климатик се нуждаете. Прекалено малък климатик няма да охлади дома ви добре и няма да издържи дълго. Прекалено голям също не е добра опция.

Вижте дали тези знаци са налични при вас и ремонтирайте или си купете нов климатик!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *