Когато 144 Hz не стигат

Запалените по шутъри геймъри обръщат внимание и най-дребните детайли, които могат да ги направят по-бързи и по-успешни в тези свръхконкурентни игри. Независимо дали притежавате най-бързите рефлекси, шансовете ви за успех могат да бъдат силно ограничени от по-бавната техника, на която играете. Може да звучи абсурдно, но разлика от порядъка на милисекунди може да е решаваща за реакцията на играча и да го изпълни с адреналин от успеха или да го разочарова с провал. Oсобено когато играе с достойни съперници. 

В стремежа за максимум кадри след ерата на 144-херцовите модели короната на най-бързи открадна следващото поколение 240-херцови дисплеи. За радост на очите ни, TN матриците отстъпиха място на много по-качествените IPS и VA аналози. Съвсем очаквано, на пазара вече има и модели с още по-висока честота на опресняване, но разликата в кадровите честоти над 240 Hz е изключително трудно да бъде доловена и най-вероятно е повече в сферата на самовнушението.

След като вече сте решили, че искате много бърз дисплей, нека ви помогнем в избора с представянето на два модела, които са истински шампиони по скорост – AOC AG275QX и C27G2ZU. Те са от различен клас и предлагат индивидуална комбинация от качества, което ги прави подходящи за различни игри. В крайна сметка най-хубаво е когато потребителят има избор.

AOC AG275QX – тъмният лорд

Ако погледате този монитор няколко секунди, нищо чудно и на вас да ви хрумне подобна аналогия. Острите линии, многото пресичащи се повърхнини и тази магическа форма на стойката, която като че ли виси във въздуха, поне на мен ми навяват асоциации с тъмна сила. Всъщност мониторът е на ваша страна и може да ви предложи чудесни спецификации, с които да се насладите максимално на игрите и същевременно да получите конкурентно предимство.

Той разполага с IPS матрица с честота на опресняване 170 Hz – стойност, подходяща за всички игри (освен ако не сте професионален е-спортист). Чудесните цветове (които впрочем са над 1 милиард) и зрителни ъгли се допълват от QHD резолюция за допълнителни детайли. Ако играете RPG заглавия или стратегии, със сигурност ще се полюбувате на добавената острота и финес на графиката. Времето за реакция (GtG) също е убедително – 1 ms – така че спокойно можете и да постреляте за разнообразие и разтоварване.

За плавната картина се технологията FreeSync Premium, която е съвместима и с G-SYNC, т.е. с всяка видеокарта ще се радвате на гладка графика, без накъсване.

Допълнително визуално удоволствие идва от поддръжката на DisplayHDR 400 и ако сте играли например Doom Eternal, знаете колко голяма е разликата.

Налице са и познатите от други модели на AOC технологии Game Color и Shadow Control, които ви позволяват да похитрувате и по-лесно да намирате обекти и противници в много тъмни и много ярки зони на сцената.

Много важно е и наличието на Low Input Lag режим, с който времето между натискането на бутон или клавиш и действието на екрана е сведено до миниум. Това съвсем реално се усеща при игра и на практика е задължително да държите тази настройка включена.

Дисплеят има много тънки рамки по три от страните и може да се върти във всякаква позиция, включително и вертикално, благодарение на забележителната стойка, за която вече стана дума.

Наличието на цели четири цифрови входа: 2xHDMI 2.0 и 2xDisplayPort 1.4 позволява да свържете всичко към този монитор, включително геймърска конзола при 120 Hz рефреш. Нужните кабели ще намерите в комплекта.

За удобство е наличен вграден 4-портов USB 3.2 хъб и 3.5 мм порт за слушалки, така че да няма странно преминаващи и свободно висящи кабели около вас.

AOC AG275QX е универсален геймърски монитор, с който просто няма как да сбъркате. Освен че има чудесен IPS панел и по-висока от обичайното QHD резолюция за повече детайли, той е достатъчно бърз за всякакъв тип игри и не на последно място радва с уникален дизайн. А това има и своята цена.

AOC C27G2ZU – всяка милисекунда е от значение

Готови ли сте да вдигнем още оборотите и да отидем при най-най-бързите? AOC C27G2ZU е точно такъв модел. Без излишна помпозност той респектира с изключителните си спецификации. Не се случва всеки ден да видим модел с 0,5 ms MPRT време за реакция и 240 Hz честота на опресняване. FreeSync Premium се грижи за това кадрите да са гладки, без никакво накъсване, дори при тези главозамайващи скорости. Матрицата тук е VA, а резолюцията Full HD – всичко е направено с една идея – максимално висока скорост или ако предпочитате – минимален лаг. Вече ви е станало ясно, че този монитор е по-бърз от всяка мисъл и движение и благодарение на ниския си лаг попада точно в десетката, ако искате да сте най-добрите в FPS игрите.

На пръв поглед диагоналът от 27“ може да ви се стори малко голям за шутъри, но дисплеят е извит и реално обгръща зрителното ви поле, което е още по-ценно. Радиусът на извивката е 1500R и поне според мен е подходящ за размера на модела. Елегантната стойка позволява въртене и настройка на височината, така че без съмнение ще намерите най-подходящата позиция на екрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *