Как да тестваме алтернатора?

Как да тестваме алтернатора?

Най- добрия метод за тестване на алтернатора е като се използва волтметър.

Как да тестваме алтернатора с волтметър?

Поставете волтметъра на акумулатора, докато двигателя работи. Напрежението трябва да е около 14.2 волта. Напрежение по- ниско от 14 волта или по-високо от 14.4 волта може да е индикация за проблем в алтернатора. Включете светлините и аксесоарите на автомобила: напрежението трябва да бъде около 13 волта. При автомобил на празен ход, с до 2000 оборота, нормалното напрежение е до около 14 волта.

За по-новите автомобили с температурно компенсирани алтернатори това не важи!

По- новите превозни средства имат температурно компенсирани алтернатори. Това означава, че те зареждат при различно напрежение, в зависимост от температурата на акумулатора. Какво означава това? За зареждането на горещ акумулатор е нужно по-ниско напрежение, отколкото за студен. Температурно компенсираните алтернатори генерират по-малко напрежение, в сравнение със стандартните, но ако при измерване, резултатите показват напрежение под 13,5 волта, това е сигурен знак за проблем с алтернатора.

Шайбата на алтернатора прави повече обороти

Като стана дума за автомобилни части и тяхното устройство, някои от по- новите алтернатори имат шайби, които се въртят много бързо. Тези алтернатори имат една малка ролка, задвижвана от ремък, която се върти до 4 пъти по-бързо, в сравнение с другите части, задвижвани от този ремък. При по-старите алтернатори, когато автомобила ускори рязко, след това намали (при градско шофиране), тази малка шайба оказва силно напрежение на ремъка. Докато при новите алтернатори, наличието на по-бързо въртене (повече обороти) позволява на алтернатора да продължава да се върти с по-голяма скорост, дори когато автомобила започва да намаля.

Двигателят ще задвижи алтернатора при ускорение, но когато намали, алтернатора няма да е принуден да намали рязко скоростта на въртене. Това увеличава експлоатационния живот на ремъка до 10 пъти, както и намалява разхода на гориво.

Доста широко разпространен, но опасен метод за тестване на алтернатор

Старият познат метод е доста опасен! По-добре НЕ го правете!

С тар и изпитан начин за тестване на алтернатора е да запалите колата, след това да изключете една от клемите на акумулатора и да видите дали колата продължава да работи. Въпреки, че това е метод, който безотказно работи, той не се препоръчва. Първо, акумулатора може да се взриви от искра в близост до нея, а при по-новите автомобили може да доведе до свръх пренапрежение, което да „изпържи“ компютърните компоненти.

Hobby Team

One thought on “Как да тестваме алтернатора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *