Как да тестваме алтернатора?

Най- добрия метод за тестване на алтернатора е като се използва волтметър.

Как да тестваме алтернатора с волтметър?

Поставете волтметъра на акумулатора, докато двигателя работи. Напрежението трябва да е около 14.2 волта. Напрежение по- ниско от 14 волта или по-високо от 14.4 волта може да е индикация за проблем в алтернатора. Включете светлините и аксесоарите на автомобила: напрежението трябва да бъде около 13 волта. При автомобил на празен ход, с до 2000 оборота, нормалното напрежение е до около 14 волта.

За по-новите автомобили с температурно компенсирани алтернатори това не важи!

По- новите превозни средства имат температурно компенсирани алтернатори. Това означава, че те зареждат при различно напрежение, в зависимост от температурата на акумулатора. Какво означава това? За зареждането на горещ акумулатор е нужно по-ниско напрежение, отколкото за студен. Температурно компенсираните алтернатори генерират по-малко напрежение, в сравнение със стандартните, но ако при измерване, резултатите показват напрежение под 13,5 волта, това е сигурен знак за проблем с алтернатора.

Шайбата на алтернатора прави повече обороти

Като стана дума за автомобилни части и тяхното устройство, някои от по- новите алтернатори имат шайби, които се въртят много бързо. Тези алтернатори имат една малка ролка, задвижвана от ремък, която се върти до 4 пъти по-бързо, в сравнение с другите части, задвижвани от този ремък. При по-старите алтернатори, когато автомобила ускори рязко, след това намали (при градско шофиране), тази малка шайба оказва силно напрежение на ремъка. Докато при новите алтернатори, наличието на по-бързо въртене (повече обороти) позволява на алтернатора да продължава да се върти с по-голяма скорост, дори когато автомобила започва да намаля.

Двигателят ще задвижи алтернатора при ускорение, но когато намали, алтернатора няма да е принуден да намали рязко скоростта на въртене. Това увеличава експлоатационния живот на ремъка до 10 пъти, както и намалява разхода на гориво.

Доста широко разпространен, но опасен метод за тестване на алтернатор

Старият познат метод е доста опасен! По-добре НЕ го правете!

С тар и изпитан начин за тестване на алтернатора е да запалите колата, след това да изключете една от клемите на акумулатора и да видите дали колата продължава да работи. Въпреки, че това е метод, който безотказно работи, той не се препоръчва. Първо, акумулатора може да се взриви от искра в близост до нея, а при по-новите автомобили може да доведе до свръх пренапрежение, което да „изпържи“ компютърните компоненти.

One Response to Как да тестваме алтернатора?

  1. Иван каза:

    Пълни глупости са това особено последното. Статията е писана от електрически неграмотен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *