Как да се справим с болките в гърба?

 

Болките в гърба са един от често срещаните медицински проблеми в наши дни. Причините за тяхната поява могат да възрастта, неправилната позиция, тежко физическо натоварване на работа, а в по-тежките случаи,може да са симптом на по-сериозно заболяване. Всеки, който е изпитвал болки в гърба, знае, че те са изключително неприятни и могат да ви възпрат да вършите ежедневните си дейности. За да ви помогнем, в днешната статия сме събрали няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в борбата с тях.

Бъдете активни

Това може би е е най-ценният съвет, които може да ви дадем. Днес, повече от всякога, хората водят заседял начин на живот. Повечето работни позиции, изискват да стоим пред монитора часове наред. Децата ни също са обсебени от компютрите и мобилните устройства и все по-често пренебрегват тичането и игрите навън. По тази причина лесно развиваме нездравословни навици – понижена физическа активност, неправилна стойка,  и като резултат от тях затлъстяване, проблеми с гръбначния стълб и т.н.  Редовната физическа активност и спортът са чудесна превенция срещу появата на болки в гърба. Затова старайте се да отделяте по малко време всеки ден за разходка, тичане в парка или посещение във фитнеса и вашият гръбначен стълб ще ви бъде благодарен!

Правете упражнения

Хората, които страдат от болки в  тази област или заболявания като скулиоза или кифоза (изкривявания на гръбначния стълб), е препоръчително да насочат усилията си специфично към укрепване на гръбначните мускули, чиято задача е да поддържат изправен гръбнака ви. В интернет може да откриете множество упражнения, таргетирани към тази специфична група. Все пак ви препоръчваме да се обърнете към  специалист – физиотерапевт, които да изготви специален режим, съобразен с вашите нужди. Правете упражненията си редовно и ще почувствате облекчение.

Сменете матрака

Много често, причините за болката идват от износения  и неравен стар матрак. Затова уверете се, че матракът, на който спите всяка вечер, е подходящ. Най-важната му задача е да даде стабилна опора на гръбнака и да го поддържа в правилна позиция. Най-добре е да за заложите на по-твърд матрак от мемори пяна. Ако страдате от хронични болки в гърба, то съветваме ви да изберете ортопедичен матрак  Orto Classic, които ще ви помогне да намалите болката, а също  и да спите спокойно вечер.

Изправете стойката си

Неправилната позиция на тялото е сред най-честите причини за болка в гърба, а с времето може да се превърне и в гръбначно изкривяване. Затова още от малки, родителите ни  винаги ни правят забележки да не се прегърбваме. Като пораснали деца, отговорността да следим за изправената стойка, е изцяло наша. Ако работите в седнало положение, уверете се че имате удобен стол, които да придържа гръбначния ви стълб изправен. Когато имате възможност, правете кратки разходки – до кафе машината или до бюрото на колега, за да се раздвижите.

 

Това бяха нашите съвети. Изпробвайте ги и вижте кое работи за вас. В случай, че изпитвате продължителна и силна болка в гърба, то най-добре е да посетите лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *