Как да се научим да правим традиционна мусака

 

Царицата на българската кухня! Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия. Мусаката е абсолютният любимец както на всеки българин, така и на чужденците. Ако се притеснявате какво да сготвите на гостите от чужбина, можете да заложите на мусаката.

Мусака е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака.

Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ – изстуден, идва в България през гръцки и турски език, а по света се разпространява предимно от гръцки. Едно ястие – различни вариации. Мусаката също намира място сред тези „променящи се“ ястия, а най-вариращо при нея е заливката. Сочната традиционна мусака е едно от ястията, които българинът никога няма да спре да яде с удоволствие.

Така казват истинските ценители на вкусното ястие, така разпространено по нашите географски ширини, обичано и по територията на страните, съседни до България.

Колко поколения отраснаха с тази вкусна мусака – ето на това му се казва да запазиш кулинарната традиция. Когато една традиция е толкова вкусна, няма как да не я съхраним и предадем на децата си.

Едва ли има дом, в който да не е готвено това ястие – традиционна рецепта за мусака с кайма и картофи.

То е лесно за правене, излиза доста евтино и разбира се, не на последно място, е доста вкусно. Ако обичате да хапвате повечко месце, можете да добавите малко повече кайма в мусаката. Така тази мусака ще стане още по-вкусна.

Традиционната мусаката е едно от най-емблематичните български ястия, които приготвяме с удоволствие у дома за близките хора. Има много разновидности на традиционната мусака, но истинската рецепта е по-близка до народното и не претендира за използването на скъпи продукти.

В България умението за готвене на мусака се счита за основен критерии при оценяване на кулинарните умения, т.е. често може да се чуят изрази като “не можеш да готвиш, ако не умееш да правиш хубава мусака”.

С неустоим вкус и аромат, ястието лесно се превръща в любимо, дори и за ценители с изискан вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *