Как да изберем подходящия заключващ механизъм за оръжие

Ако напоследък нямате много време за лов, може би поне сте чували от колеги или приятели, че според новоприетите изменения и допълнения в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехниката, вече е задължително да пренасяте ловното оръжие в куфар или с поставено заключващо устройство на спусъка. След като това изискване вече е факт, ще ви посъветваме да се ориентирате и да закупите съответния механизъм, според модела оръжие, което притежавате, за да избегнете глоба за неправилно пренасяне. Като стане въпрос за глоба – тя далеч не е минимална, размерът й е 500 лв и несъмнено си заслужава да похарчите 20 – 30 лв, за да си спестите неприятностите.

Трябва да имате предвид също така и факта, че това се отнася за всяко оръжие, което пренасяте, а не само за това, което е ваша собственост, но ако притежавате три пушки и се налага да пренесете само една от тях, то ще бъде достатъчно да поставите заключващо устройство само на нея. Ако обаче трябва да пренесете повече пушки едновременно, то тогава всяка една от тях ще трябва да бъде обезопасена със заключващо устройство за ловно оръжие, ако не се намира в куфар.

Друг важен момент от законовите промени е, че поставено на предпазител оръжие, частично разглобено или оръжие със свален затвор не се тълкува от законодателя като обезопасено такова и съответно се налага да бъде транспортирано според промените в закона, които вече бяха обнародвани в Държавен вестник на 07.05.2019 г. Ето и самия текст, за да илюстрираме по-добре казаното до момента:

„§ 35. В чл. 96 ал. 4 се изменя така: „(4) Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 – разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.“

Няколко месеца, след влизането на помените в сила, на нашия пазар вече могат да се намерят различни варианти заключващи устройства, които се различават според начина на заключване – с ключ или с шифър. По традиция българинът не обича да си усложнява живота с допълнителни ангажименти и тъй като ключът е един от тях, голяма част от притежателите на оръжие се ориентират към вариантите с шифър. За да изберете най-подходящия за вас модел, можете да разгледате разнообразните предложения в сайта Pushka.bg, където ще научите и за разликите между видовете заключващи устройства и това как да подберете нужното, според вида оръжие.

Можем да отбележим само, че двата принципа на работа имат своите положителни и отрицателни страни и както всеки друг продукт, заключващото устройство за спусъка задължително трябва да бъде подбрано правилно и точно за съответния модел оръжие и да бъде монтирано правилно върху спусъка, за да работи ефективно и безпроблемно. За разлика от устройствата с шифър, тези с ключ са предпочитани от по-възрастните клиентите, които освен, че залагат повече на сигурността и надеждността, не искат да се затрудняват със запомнянето на код, макар и той да е едва трицифрен. Какъвто и да е вашият избор, важното е да го направите преди да се наложи да пренасяте оръжието си, за да избегнете евентуална глоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *