Какво различава домашното кино от Hi-Fi системите

Какво различава домашното кино от Hi-Fi системите

В случай, че сте решили да подобрите звука у дома и да се насладите на уникални преживявания с филм или музика, то едно от най-важните неща е изборът на качествената техника.

Съществува богато разнообразие от актуални звукови системи, на които можете да разчитате. Но може би едни от най-предпочитаните са именно Hi-Fi тонколони и домашното кино.

Много хора смесват двете понятия и не са запознати с основните разлики между тях. „Hi-Fi“ и „домашно кино“ са термини, които обикновено се използват в аудио сектора, но е възможно не винаги да е ясно какво всъщност се има предвид под тях. В тази статия, ще разгледаме какво ги различава и с какво те са уникални.

Възпроизвеждане на музика чрез Hi-Fi системи

На първо време, нека поясним, че Hi-Fi (High Fidelity) тонколоните са създадени специфично с цел възпроизвеждане на звук или изображение и именно това ги прави специални. Тяхното име означава висока вярност или точност на възпроизведения звук или образ. Те са изцяло насочени съм това да пресъздадат уникален звук и музика. Този вид озвучаване не влиза в категорията обикновени аудио системи.

Hi-Fi системите са използвани за пръв път през 1950-та година за обозначаване на висококачествените електрически грамофони, а днес те са напълно достъпни за всеки дом. При използване на този вид система, вие можете да разчитате на висококачествен звук, с максимална естественост и силна емоционалност.

Hi-Fi системата по същество се състои от CD или мрежов плейър, усилвател и два еднакви високоговорителя за възпроизвеждане. Тези елементи създават стерео звук и в идеалния случай покриват всички честоти на входния сигнал. Ако Hi-Fi системата е правилно настроена и с подходящо качество, може да се създаде пространствена звукова сцена.

Система за домашно кино

От друга страна, системата за домашно кино включва субуфер, който възпроизвежда басовите честоти, и до девет други високоговорители. Големият брой високоговорители е предназначен да покрие зоната за слушане от всички страни – създавайки съраунд звук.

Системите за домашно кино трябва да бъдат „настроени“ два пъти. За централните, предните и ефектните високоговорители обикновено се монтират два или три различни звукови преобразувателя за различни честотни диапазони – така наречените дву- или трипосочни високоговорители. Прецизното съвпадение на тези високоговорители и високоговорители един с друг не е лесна задача: специалистът трябва да гарантира, че бас драйверът съвпада перфектно със средния и високочестотния звук по сила и фаза. Само тогава може да се гарантира абсолютно линейна честотна характеристика.

При системите за домашно кино адаптирането на високоговорителя (в повечето случаи отделен субуфер) към останалата част от системата е много по-трудно. За разлика от стерео системата, високоговорителите трябва не само да бъдат настроени на два високочестотни високоговорители, но също така трябва да са в хармония с главния ляв и десен високоговорител, централния високоговорител и двата задни високоговорителя с ефект.

Допълнителни важни разлики

Има и други ключови разлики между Hi-Fi системите и системите за домашно кино. Hi-Fi звукът за компактдискове се смесва в звукозаписното студио по такъв начин, че музиката да звучи оптимално там, където най-често се чува: в дневните. Филмови саундтраци като лазерен диск, DVD или Blu-ray диск, от друга страна, съдържат оригиналните филмови саундтраци. Те се смесват за възпроизвеждане в големи кина.

Докато публиката в киното е далеч от предните високоговорители, разстоянията в реалистичното домашно кино са сравнително малки. В дневните, звуковите вълни се заглушават по-малко, отколкото в кината от големия брой столове и членове на публиката. Освен това, предните високоговорители в киното често са скрити от филмовия екран.

Надяваме се тази статия да ви помогне да се запознаете по-добре с основните разлики между Hi-Fi системите и тези за домашно кино. Направете правилния избор за вас и се насладете на уникално звуково преживяване.

Hobby Team

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *