Какво представляват оптичният интернет и телевизия?

Оптичният интернет и телевизия представляват комуникационна услуга от ново поколение, която ни позволява да останем динамично свързани със света около нас, без да имаме ограничения по отношение на скоростта, качеството и чистотата на сигнала. Защо е важно това, ще попитате вие?

Комуникационната инфраструктура вече отдавна не е просто средство за забавление, с което си уплътняваме свободното време, а и абсолютна необходимост в работен план. Заради глобалната обстановка мнозина от нас вече са в лагера на работещите от вкъщи и имат нужда минимум от стабилна интернет връзка, която са гарантира безпроблемно преминаване на всичките предварително насрочени Zoom срещи с колеги и клиенти. Ако пък сте IT специалист или програмист, нуждата от висока скорост при преноса на данни ще е още по-осезаема. Но как оптичният интернет и телевизия ни помагат да обезпечим информационните си нужди максимално ефективно? 

Какво представляват оптичния интернет и телевизия?

Оптичният интернет и телевизия достигат до нас благодарение на мрежи, изградени от специални оптични кабели, пренасящи светлинен сигнал вместо стандартния електрически. Това им дава някои безспорни предимства като по-висока скорост, по-добро качество, по-ниски информационни загуби по трасето, възможност за наличие на по-голяма дължина на кабелите между отделните приемници, оптимална устойчивост на метеорологични въздействия и електромагнитни смущения.

Една стандартна оптична мрежа в най-простия си вид би се състояла от:

  • Уред, който излъчва светлинен сигнал;
  • Кабели, които го пренасят до съответната точка;
  • Модул (модем), който улавя светлинния сигнал и го трансформира в подходящ за крайния консуматор вид;
  •  Крайно устройство, което визуализира информацията (например телевизор).

Оптичните мрежи принципно са по-скъпи и се изграждат по-трудно. Компонентите им, макар и нечувствителни към много доста други фактори, са силно податливи на механични въздействия като натиск или огъване на кабелите, което може да доведе до неудобства за крайния потребител. 

Защо да изберем оптични интернет и телевизия?

Разпространената алтернатива на оптичната телевизионна мрежа, която доскоро се радваше на широка популярност, беше аналоговия сигнал, достигащ до крайния потребител с помощта на коаксиални кабели. Той обаче е ограничен и се характеризира с доста повече необходима инфраструктура, която макар и по-евтина, е доста по-неудобна за ползване. В допълнение, животът ѝ е доста по-кратък и изисква постоянна периодична поддръжка.

Оптичната телевизия позволява разклоняването на сигнала от една основна точка към множество приемници, които са разположени в отделните домакинства. В допълнение, това по никакъв начин не повлиява на качеството или скоростта на пренос, напротив. Картината от оптичната телевизия е много по-добра в сравнение с аналозите и няма да прекъсне по време на гръмотевична буря. 

Същото в голяма степен важи и за оптичния интернет. Той е по-бърз, пренася по-голям обем от данни за единица време, не се влияе от електромагнитни смущения, почти няма загуби по трасето и най-хубавото: вероятността мрежата да се претовари от повишен брой потребители е почти нулева. 

Вярваме, че оптичният интернет и телевизия са бъдещето на комуникацията както в дома, така и в офиса – абсолютно не си представяме едно съвременно пространство без такъв тип връзка. Дори и малко по-скъпа и трудоемка, оптичната инсталация си заслужава всички усилия в дългосрочен план, защото ще направи живота ви по-лесен, удобен и безпроблемен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *