Дирижаблите могат да получат втори шанс

Епохата на дирижаблите като начин за превоз на товари и пътници по въздуха, приключи на 6 май 1937 г заедно с катастрофата на “Хинденбург”. Този клас летателни апарати беше признат за недостатъчно надежден, макар причината за аварията на LZ 129 не е техническо несъвършенство на конструкцията, а нарушение на правилата за безопасност и експлоатация.

AL1

През 21 век Министерството на отбраната на САЩ отново се зае да разгледа дали дирижаблите могат да се върнат във въздуха, но вече като апарати за изпълнение на спасителни операции, разузнаване и мониторинг на противника. На тези аеростати е свойствена висока мобилност, което позволява те бързо да бъдат разгърнати във всяка местност. Освен това, те могат да носят голямо и тежко оборудване – системи за наблюдение и засичане на вражески цели в радиус до 500 км.

Европейският съюз пое щафетата от Министеството на отбраната на САЩ и все участие в разработката на хибриден дирижабъл от ново поколение – исполинският модел Airlander 10, размерите на който надвишават самолетите Boeing 747, Airbus A380 и даже AN-225.

AL2

Airlander 10 може да се намира няколко дни във въздуха без да изпразни резервоарите си. Той консумира три пъти по-малко гориво от обикновен самолет, което обаче не означава, че може да замени привичните лайнери на големи разстояния. Представители на Hybrid Air Vehicles уточняват, че максималната скорост на аеростата не надвишава 160 км/ч. Airlander 10 има товароподемност 50 тона, които той може да достави на разстояние до 2600 км.

На този етап проектът Airlander 10 се нуждае от подготовка на необходимата нормативна документация, за да може той да се превърне в пълноправен участник във въздушния трафик. Дирижабълът отначало е разглеждан като разузнавателен апарат за американската армия, но поради спряно финансиране ръководството на Hybrid Air Vehicles придоби правата над него. Предполага се, че използването на Airlander 10 ще бъде изгодно, тъй като той може да доставя товари в труднодостъпни райони, да превозва хора и екипировка, както и да се използва за реклама.

Възраждането на дирижаблите изисква сериозно финансиране. Hybrid Air Vehicles вече успя да получи от Европейския съюз €2,5 млн и почти €4,7 млн от правителството на Великобритания. А пък още 2,5 млн евро разработчиците планират да съберат с помощта на сайта за колективно финансиране Crowdcube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *