Български ученици ще се състезават на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света

Петима гимназисти ще представят България на най-голямото преуниверситетско състезание за наука и инжинерство в света, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Intel ISEF, програма на Society for Science and the Public, е най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука в света.

Българските гимназисти ще се състезават с близо 1800 други гимназисти от 70 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания. Всяка година над 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, афилиирани към мрежата на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до пет милиона долара под формата на награди и стипендии.

В цяла Европа Intel и Society for Science and the Public си сътрудничат с над 27 национални научни конкурси в 23 страни и броят им се увеличава всяка година. Победителите от Intel ISEF на националните конкурси получават възможността да представят държавите си на Intel ISEF в САЩ.

Intel

Христо Стоянов, Григори Матеин и Марин Шаламанов от София, Васил Василев от Карлово и Петър Гайдаров от Пловдив ще се състезават с други 1800 от най-обещаващите млади учени и иноватори в борбата с предизвикателни научни въпроси, използвайки оригинални изследователски подходи, и създавайки решения на проблемите на утрешния ден.

„Щастливи и горди сме да подкрепяме младите български научни таланти Христо, Григори, Марин, Васил и Петър в тяхното преследване на научни открития. Силно вярваме в научния потенциал на българските ученици и тези момчета са най-доброто доказателство за това”, – заяви Мануела Чугудеан, Intel Маркетинг и PR мениджър за Централна и Източна Европа.

Intel 2

„Ние подкрепяме Intel International Science and Engineering Fair, защото вярваме, че науката и математиката са в основата на иновациите, които са наложителни за глобалния икономически растеж и напредък в обществото. Този конкурс насърчава милиони ученици по целия свят всяка година да изследват своята страст към математиката и науките, докато разработват решения за глобални предизвикателства. “

Христо Стоянов, 19 г., учи в Софийската Математическа гимназия.

Той обяснява своя проект по следния начин: “Когато два компютъра се свързват през Интернет, те ползват така наречените IP адреси. Конструирането на пътя от устройства за трафика от данни е изключително несигурен и крехък процес. В момента се внедрява нова инфраструктура, която позволява удостоверяване на тези пътища.

Hristo Stoianov

Инфраструктурата възлага на пет организации разпределението на IP адреси и упълномощаването единствено на истинския собственик да използва тези ресурси. Високата централизация е изключително ефективна срещу външни заплахи, но сериозен проблем е възможността на организациите еднолично да изземат вече разпределени ресурси. Скорошни изследвания създават механизми за засичането на подобни действия от организациите. Едно от условията, за да са ефективни тези механизми, е всички участници да разполагат с еднаква информация относно собствеността на ресурсите. Моят труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява глобалната консистентност на информацията срещу определено количество злонамерени участници. Освен това моето решение може да се използва за децентрализиране на публикуването на тази информация.“

Васил Василев, 18 г., от Карлово и Марин Шаламанов, 18 г., от София, ученици в Националната Природо-математическа гимназия, работят по общ проект.

Тяхното изследване се занимава със следното – когато човек отива в друга държава, обикновено трябва да обмени валута, но с течение на времето обменният курс се променя и така човек може да спечели пари като купи някакво количество валута на нисък обменен курс и я продаде на по-висок.

Marin Shalamanov

Това е трудно за ръчно изпълнение, тъй като, за да направи решение дали да купи или да продаде човек трябва да анализира огромни количества от данни. Това се решава чрез компютърен анализ на тези данни. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса.

Григори Матеин учи в Първа Немска гимназия, София.

Той казва, че в предишни изследвания е демонстрирано, че спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване, се влияе от техния състав. Неговият сегашен проект е насочен върху разработването на методология за анализ и контрол на качествотои/или чистотата на течности на базата на този феномен.

Grigiri Matein

Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори (температура и обем на течността, силата и размера на нагревателя и т.н.), които също влияят на звуковия спектър и предотвратяват установяването на уникална кореспонденция между спектъра и състава на течността.

Петър Гайдаров е от Пловдив и учи в Образцовата Математическа гимназия там.

Неговият проект за Intel ISEF е свързан с паркиращите функции. „Паркиращите функции и обобщените паркиращи функции са свързани с един математически обект, наречени покриващи дървета. Досега само за паркиращите функции, тази връзка дава известна връзка между статистиката на двата обекта. В проекта за Intel ISEF можем да намерим начин да се изгради подобна връзка за общи паркиращи функции“, обясни той.

Petar Gaidarov

Проектите на финалистите, които използват нови и напредничави технологии, обхващат широк спектър от дисциплини, които често разглеждат въпроси, които са затруднявали учени в продължение на години, и които биха могли много лесно да доведат до големи научни открития.

Учениците ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавани съдии и пред обществеността като цяло, докато се конкурират за почти $5 млн под формата на стипендии и награди. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 15 май 2015 г.

2 Responses to Български ученици ще се състезават на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света

  1. Драгомир каза:

    Ето затова съществуват бананови държави и развити такива. Защото развитите, чрез парите си изсмукват всичко качествено. А в банановите дори никой не се опитва да създаде условия на тези млади таланти, които не желаят да бъдат „изсмукани“.
    Аз съвсем неслучайно го казвам това. От доста време опитвам да организирам система с подобен вид условия (място за вид обучение и експерименти – професионалната ми насоченост напълно съответства на подобна дейност), но все още съм под кривата круша, както се казва.

  2. Драгомир каза:

    Ето затова съществуват бананови държави и развити такива. Защото развитите, чрез парите си изсмукват всичко качествено. А в банановите дори никой не се опитва да създаде условия на тези млади таланти, които не желаят да бъдат „изсмукани“.
    Аз съвсем неслучайно го казвам това. От доста време опитвам да организирам система с подобен вид условия (място за вид обучение и експерименти – професионалната ми насоченост напълно съответства на подобна дейност), но все още съм под кривата круша, както се казва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *