Българите са по-склонни от белгийците да споделят колата си

Въпреки шегата, че колата е като жената у нас, мъжете се оказват по-склонни да се възползват от иновативните услуги в споделената икономика

Онлайн платформата за споделено ползване на автомобили CarAmigo отчита, че хората у нас са по-склонни да споделят колите си в сравнение с потребителите в Белгия. Въпреки скептичните първоначални реакции в социалните мрежи, се оказва, че българите приемат с готовност иновативните услуги на пазара.

Според статистиката на българо-белгийския стартъп за четири месеца у нас са регистрирани над 420 автомобила, при 1175 регистрирани наематели, докато в Белгия за цяла година са регистрирани 800 автомобила при общо 9000 наемателя. Голямата част от потребителите живеят в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. А мъжете са по-активни и решително изпреварват жените – те представляват 88% от всички собственици и 83% от наемателите в платформата.

Средната възраст на предлаганите коли в българскатa секция на CarAmigo е 12 години като наемателите могат да избират между нови, по-луксозни автомобили или такива с по-нисък клас и съответно на по-ниска цена. Преобладаващи са хечбек и седаните, следвани от комби, минивани и спортни коли.

Българо-белгийският стартъп CarAmigo базира бизнес модела си върху принципите на икономиката на споделянето, според които собствеността води до загуба на ресурси, докато споделените блага спестяват пари и превръщат разходите в активи. Отделно споделеното използване на автомобили има благотвоно влияние както върху околната среда, така и върху личните финанси, защото покрива част от годишните такси по подръжката на собсвената кола.

След успешното стартиране у нас, CarAmigo разширява ударно дейността си в Европа. От ноември тази година компанията стъпи на пазара в Португалия, където в момента тече първоналалният етап на регистрация на автомобили.

Как работи CarAmigo:

 • Иван е собственик на автомобил. Деси няма автомобил.
 • Иван регистрира безплатно колата си в платформата за споделяне на автомобили между частни лица CarAmigo.co и сам определя цената й.
 • Деси се нуждаете от кола за няколко дни.
 • Тя започва да търси в платформата автомобил, който най-много подхожда на нейните нужди (това е колата на Иван!). Деси изпраща заявка за резервация към Иван, който може да я приеме, но може и да я отхвърли.
 • Иван приема резервацията. Двамата се срещат в уречения предварително ден за предаване на ключовете и последна проверка (състояние на автомобила, документи на превозното средство, документи за самоличност и т.н.)
 • Готови за път! Колата на Иван е защитена със застраховка и денонощна пътна помощ за целия период на наем.

Кратко видео, което представя как работи платформата: https://www.youtube.com/watch?v=_O0G_g_ec90

За собственик: https://www.youtube.com/watch?v=HnHEK6LR30E

За наемател: https://www.youtube.com/watch?v=6w6qBC652nM 

Ще откриете CarAmigo на:

www.caramigo.co

https://www.facebook.com/CarAmigoBG

https://twitter.com/CarAmigoBG

One Response to Българите са по-склонни от белгийците да споделят колата си

 1. Румен каза:

  Много ясно е защо българите са по-склонни към споделяне на автомобилите си. Те просто много често имат коли купени на старо и за тях състоянието на автомобила е последна грижа. Така възможността да заработиш допълнително им изглежда съблазняваща.

  Само едно не разбирам. Имат ли автомобилите застраховка тип кражба? Какво ще стане, ако някой бял ром (т. е. такъв, който няма типичните ромски черти, че да подбуди подозрения за собственика на колата) ти вземе колата и я продаде на черно. След това и да го откриеш, то как ще го обвиниш? И да го обвиниш (чрез съд) какво ще му вземеш, ако той е беден и няма практически нищо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *