3 000 дръвчета ще бъдат засадени в София на Деня на Земята

3 000 нови дръвчета ще бъдат засадени в Западен парк в София на 22 април, в Деня на Земята. Фиданките ще бъдат разположени в района, който през последната зима пострада от нелегална сеч. Инициативата е на „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ (Gorata.BG) и Столична община. Инициативен комитет „София – зелена столица“ подкрепя начинанието и се надява, че след засаждането Столична община ще осигури подходящи грижи за новите дръвчета, наред със стриктни мерки за опазването на растителността в Западен парк.

В началото на януари в ИК „София – зелена столица“ постъпи съобщение от гражданин относно нерегламентирана сеч на дървета на територията на Западен парк. Проверка на инициативата показа, че в Контактен център на Столична община са заведени няколко сигнала относно проблема. Хронологията на сигналите и ответните реакции на Контактен център показаха, че предприетите мерки за ограничаване на нерегламентираната сеч са крайно неефективни.

По тази причина инициативният комитет изготви предложение до Столична община за краткосрочни и дългосрочни мерки за опазване на Западен парк от сеч. В отговор до инициативния комитет през февруари СО декларира: „В бъдещата си работа ще акцентираме за провеждане на кампании сред ромското население за опазване на дървесния фонд в парковете на Столицата и за актвното им включване за залесяване на пустеещи територии“ (вж. писмото).

Залесяването на 22 април е крайно необходима мярка за възстановяване на дървесната растителност в Западен парк в столицата. Начинанието е в синхрон с инициативата на  ИК „София – зелена столица“ на за засаждане на 1 милион нови дървета в София.

Нещо повече: посаждането на нови дървета е от критична важност за подобряване на качеството на въздуха – фактор, особено значим на фона на наскоро обявеното решение на Съда на Европейската общност да осъди България заради системно превишаване на пределно допустимите норми за замърсяване на атмосферния въздух. Решението бе обявено на 5 април 2017 г. (вж. решението на Съда на ЕО)

В Деня на Земята 22 април доброволци от ИК „София – зелена столица“ ще се включат в залесителните мероприятия в Западен парк. Екипът на инициативата е убеден, че жителите на София имат моралния дълг да съхранят и опазят зеленото наследство, оставено от предходните поколения, и да го обогатят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *