Четири горещи тенденции на българския пазар на смартфони, според Plasico

Средата на годината традиционно е динамичен период за сектора на мобилни устройства. Най-големите международни изложения в Лас Вегас, Барселона и Хановер вече са отминали, повечето основни играчи са представили новите си модели и вече може да бъде оценен потребителският интерес към тях. Затова и екипът на българската технологична верига Plasico IT Superstore използва именно този период, за да представи някои от най-горещите тенденции при мобилните технологии и устройствата през лятото.

Увеличава се интересът към 4G

При клетъчните стандарти се наблюдава устойчив ръст при покупките на смартфони с мобилната технология от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution). Във време, когато индустрията вече развива петата генерация клетъчни мрежи, а мултимедийните приложения са част от живота ни, телефоните, поддържащи този стандарт са предпочитан избор на българските клиенти.

Huawei печели позиции при високия клас устройства

През последните години българите все по-често си купуват телефони от висок клас и битката на производителите в този сегмент логично се отразява на българския пазар. „Новост през тази година е засилващият се интерес към моделите на Huawei, включително новия флагман P10, който беше представен на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес в Барселона. Увеличава се също и търсенето на версиите P10 Lite и P10 Plus. Китайският гигант успя да създаде наистина впечатляващи устройства с едни от най-добрите параметри на пазара както по отношение на производителността, така и на камерата, и комуникационната свързаност. И сега компанията се радва на положителния резултат от усилията си“ – споделя Десислав Драгнев от Plasico IT Superstore.

Като цяло през последните месеци нараства търсенето на смартфони от китайски производители във всички ценови сегменти, а сред най-поръчваните модели е също моделът Huawei Honor 8 в средния ценови сегмент. Китайските компании вече се освободиха от имиджа си на доставчици на евтини продукти в този сектор и засилват влиянието си във всички ценови сегменти.

Смартфоните са новите фотоапарати

През последните месеци в бранша се появиха все повече модели с професионални камери, което ги превръща в пълноценни фотоапарати. Huawei P10 например идва с предна и задна камера на Leica с най-новата оптика на тази компания, което позволява много по-добро заснемане при бързи движения, както и при ниска осветеност. Всичко това, според мнозина, означава, че много скоро смартфоните изцяло ще изместят непрофесионалните фотоапарати и ще ги изпратят в забвение.

Smart часовниците стават все по-търсени

Все повече български потребители оценяват удобството да достъпваш популярни приложения и услуги като електронната поща или социалните мрежи направо на китката си, използвайки умен часовник. Този сравнително нов клас „носими“ (wearable) устройства предлага редица допълнителни възможности, включително в сферата на спорта и здравето. И в този сегмент Huawei се представя добре с няколко версии на своя популярен smart часовник Huawei FIT Watch. Очакванията на екипа на Plasico са този подсегмент да продължава да отчита устойчив ръст през месеците до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *