Учени доказаха съществуването на зависимост от смартфоните

Потребителят може да изпадне в зависимост при използване на смартфона си, гласи изследване на учени от университета Дерби. Ако не си представяте живота без смартфона, ако мобилното устройство е постоянно в ръката ви, ако не заспивате без него – бъдете внимателни, това са все признаци на зависимост от смартфона.

Новото изследване, направено от английски психолози твърди, че зависимостта от мобилни устройства е факт в живота на съвременния човек. Нещо повече, тя може да бъде причина за по-сериозни проблеми със здравето. Колкото по-често човек използва смартфона, толкова по-голям е рискът да изпадне в опасна зависимост, предупреждават авторите на изследването.

Учените отбелязват, че ние ставаме все по-зависими от нашите телефони, например, повечето хора вземат смартфона със себе си даже ако излизат за малко от вкъщи. Мнозина не могат да се откажат да използват мобилните устройства за повече от час.

Около 13% от потребителите са зависими от смартфоните, твърдят изследователите. Средно потребителите прекарват по 3,5 часа от своето време със смартфона. Според учените, продажбите на нови смартфони трябва да се придружават от предупреждаващи надписи, подобни на тези върху цигарените кутии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *