Трябва да има забрана за полети на дрони в близост до самолети

Британската организация Airprox Board, задачата на която е разглеждането на оплаквания от пилоти и диспечери, съобщи за инцидент с пътническия самолет ATR 72. Буквално седмица преди произшествието (30 май), което не беше огласено десега, британската асоциация на пилотите е предупредила за нарастващата опасност от безконтролните полети на безпилотни летателни апарати (БПЛА).

quadrocopter

При заход за кацане, ATR 72 е засякъл малък дистанционно управляван вертолет, който после се оказал квадрокоптер. БПЛА отначало се е намирал на височина 450 метра и на разстояние 100 м от лайнера, но внезапно е променил траекторията си  се е разминал със самолета само на 25 метра.

На някои тази ситуация може да се стори не толкова опасна, особено като се има предвид теглото на 20-тонния лайнер и квадрокоптера (не повече от 20 кг). В случая обаче е направено внимателно изследване и специалната комисия е установила, че дронът редом със самолета представлява сериозна опасност за пътниците при стълкновение във въздуха. Разследването обаче не е установило с точност нито височината на дрона, нито неговия собственик.

В резултат, на случилото е присвоена ниска степен на риск с индекс “D”. Това означава, че нивото на опасност, съгласно класификацията не е установено заради недостиг на информация и противоречиви сведения. В същото време, заради зачестили подобни инциденти, БПЛА вече се възприемат като заплаха, което е довело до публични изказвания на високопоставени лица, искащи поправки в законодателството и по-строги ограничения за движенията на дроните във въздушното пространство.

Изпълнителният директор на Центъра за правителствени комуникации на Великобритания изрази опасения, че достъпните за свободна продажба квадрокоптери могат да бъдат използвани за биологични или химични терористични актове в местата с голямо струпване на хора – например, по време на спортни мероприятия, празненства и т.н.

Достатъчно е да си спомним скорошния футболен мач между отборите на Сърбия и Албания, по време на който един от запалянковците пусна над терена квадрокоптер с флага на Велика Албания. И макар това да не се отчете като терористичен акт, летящият дрон провокира масово сбиване между играчите, подето веднага и от феновете по трибуните. Мачът беше прекратен незабавно.

One Response to Трябва да има забрана за полети на дрони в близост до самолети

  1. jordan Georgiev каза:

    Безпилотните летателни системи-БЛС са нов сектор в развитието на гражданското въздухоплаване с много неизвестни. Досега те са обект на военни технологии т.е експертизата е при военните. Доколко те ще имат гражданско приложение рамката би трябвало да се определи от компетентният държавен орган в тази област. Как това ще се стане на национално и европейско ниво ще сме свидетели в най близко бъдеще.
    Затова ще е необходимо да се има предвид експертиза за тяхното поведение в населени места която сега липсва. Как те БЛС ще се интегрират с въздухоплаването и сигурността на гражданите и околната среда. На всички тези въпроси ще трябва аргументиран експертен отговор. Всичко това е необходимо за да има ясни правила и процедури при тяхното гражданско използване за хоби и търговска дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *