Струва ли си да изберем климатици на изплащане?

Всеки, който е имал наблюдения, относно начина, по който избира уреди за дома и дори дрехи, знае, че колкото по-качествено е едно нещо, толкова по-дълго може да се използва. Компромисните решения се оказват впоследствие по-скъпи, въпреки, че уж точно това сме се опитали да избегнем. Така, когато става дума за нов енергоспестяващ уред, който е създаден, според новите стандарти и е висок клас, каквито са климатиците от енергиен клас А, пестенето на енергия и средства оправдава първоначалната инвестиция. В каква степен се случва това? Пример за това дават експертните проучвания, които отчитат, че при повишаване на енергоефективността на климатиците дори с 5%, периодът на възвръщане на разходите се скъсява значително и от там и ежемесечните разходи за ток. С други думи при висок енергиен клас, ако средният експлоатационен живот на климатика е между 10 и 13 години, възвращаемостта от спестената консумация на ел. енергия е 2 до 3 години. Енергийните класове нарастват с времето, като вече има хиперинверторни климатици, които са с клас А+++, които спестяват разходите в пъти. Струва ли си да изберем климатици на изплащане? Ако изборът е между компромисен вариант с по-малка мощност или не толкова добра икономичност, то определено си струва по-добрата първоначална инвестиция, била тя и на изплащане.

Освен това, според избора на период за изплащането, се намалява и разликата с начално определената сума. Повече подробности, вижте в Климатици на изплащане с impas-klima.com. Онлайн платформите за правенето на подобен избор са удобно решение, а одобрението за климатици на изплащане се случва до 20 минути. За улеснение са дадени таблици при правенето на изчисления за различните периоди, като така всеки може да избере най-подходящия вариант за конкретния случай. Както максимално ефективни модели климатици, при избирането на климатик, е най-добре да бъдат съобразени основните фактори, характеризиращи даденото пространство. Това са площ, обем на пространството, неговата изолация, както и районът, в който живеете. Според големината на даденото жилище или стая, която ще се отоплява или охлажда, се избира модел със съответните характеристики, но колкото по-добра е изолацията, толкова по-близо до посочените технически характеристики ще работи климатикът. Същото се отнася и до влажността на въздуха. В районите с по-голяма влажност, климатикът автоматично преминава в режим на размразяване, дори и преди да са достигнати минусовите температури, посочени в диапазона на работа на съответния модел.

Други важни условия са как се използва климатикът и дали се почиства редовно, което е ключово за неговата оптимална работа за дълги години. Редовното почистване на филтрите удължава живота на машината и спомага за по-чистия и свеж въздух в помещението. Новите модели хиперинверторни климатици, вече притежават и функциите за автоматично почистване и пречистване на въздуха, благодарение на специалните си плазмени филтри, а що се отнася до икономичността, с помощта на сензори, те отчитат присъствие на хора в пространството и пренасочват струята въздух, така че да се създаде максимален комфорт. Същите сензори, при индикация за липса на присъствие, дават сигнал и климатикът автоматично преминава в икономичен режим. Ако изборът е направен според нуждите на пространството, то с по-висок клас и оптимална мощност климатик, дори на изплащане, разходите за електроенергия намаляват значително и от там и времето за покриване на инвестицията. Убедете се сами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *