Мандрица – албанското село в Източни Родопи

В най-крайните източни дялове на Родопите, в близост до град Ивайловград, е сгушено едно уникално за България село, което всеки трябва да посети – Мандрица. То впечатлява със своята архитектура – големи и просторни къщи, изградени от кирпич. В селото се говори един необичаен за страната ни език –  архаичен албански. Историята на това село започва през далечната 1636 година.

Селото впечатлява с автентичната си архитектура, старовремски дух , подходящи за заснемането на филмов спектакъл. Това не го казваме само ние, за това говори и фактът, че само през 2018 година тук ще снимат два игрални филма.

Как възниква село Мандрица ?

Местна легенда разказва, че селото е основано от трима братя православни албанци. Те били едри скотовъдци, задължени от бея Али Паша да снабдяват османската войска с мляко, месо и други хранителни продукти. За всяка овца те получават по една жълтица. Военачалникът, в знак на благодарност за вярната им служба, им разрешава да обиколят целия Одрински вилает, за да намерят подходящо място, където да се заселят със семействата и стадата си. Той им обещава толкова голяма земя, колкото могат да обходят стадата от изгрев до залез слънце.

С времето Мандрица се разраства, като все повече албанци се изселват от родината си в него. Те носят със себе си своя език, бит и култура. Строят големи кирпичени къщи в гръцки стил, в които на първия етаж се помещават животните, на втория копринените буби, а на третия живеят хората. Те превръщат селото в част от пътя на коприната, като произвеждат едно от най-висококачествените копринени семена по нашите земи.

Какво можем да видим в село Мандрица ?

 

Първото нещо, което може да направите след като пристигнете в село Мандрица, е да отделите 30 минути и направите една разходка в селото. Архитектурата на сградите е впечатляваща.

В селото има две църкви. Гробищната „Света Неделя“ е малка еднокорабна сграда, строена в 1708 година – една от най-старите църкви в Родопите. Селската църква „Свети Димитър“, строена в 1835 година, е трикорабна псевдобазилика от зидан камък с дървен покрив.

В единственото албанско село у нас можем да видим уникална по рода си архитектура,  комбинирана с местен говор и стари фотографии, създаващи чувството за пътуване назад във времето.

Еко комплекс „Букор Щепи“ – мястото, в което задължително трябва отседнете

Разположението на село Мандрица го прави перфектно за вашата почивка в този район. Той се намира само на 4 км. от меандрите на „Бяла река“ и на 10 км. от антична Вила „Армира“, през която преминавате преди да пристигнете в село Мандрица.

Комплексът се намира в самият център на селото. Той е изграден от кирпичени тухли – материалът, от който са направени къщите в цялото село. Той се състои от две части, като интериорните решения в двата корпуса „Магнолия“ и „Липа“ са с красиви и изчистени модерни форми и предоставят идеални условия за спокойна почивка.

Комплексът разполага с басейн, летен бар, детски басейн с водни атракции, джакузи за възрастните, просторна и богата детска зона.

В ресторанта ще откриeте здравословни местни рецепти, гарнирани с популярни вина от региона.

Ако планирате почивка в Ивайловград и търсите хотел в Ивайловград , то изберете спокойствието на село Мандрица и уюта на комплекс „Букор Щепи“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *