Как се справи технологията ВАР на Мондиал 2018?

Световно Първенство 2018 в Русия вече официално приключи, като по традиция за най-мащабния футболен турнир в света, и тази година бяхме свидетели на големи обрати, невероятни драми и шокиращи провали. Все пак, тима на Франция взе своета на финала срещу Хърватия и така завоява втората си световна титла.

От технологична гледна точка пък, това световно ще се запомни с първото официално използване на системата ВАР на световни финали. ВАР означава видео асистент рефер, като целта е грешките на съдиите да се елиминират. Но дори и тази нова технология не помогна на клетите германци, които отпаднаха още в груповата фаза, след претърпяния крах срещу Южна Корея в последния им мач.

Факт, е че тази иновативна технология, за която се говори от известно време, все още има своите противници. Няма как да пренебрегнем факта, че не малко решения на това световно бяха доста спорни и предизвикаха бурни реакции сред фенове и анализатори. Като логично, най-коментирана бе именно системата ВАР.

Самата технология ВАР представлява допълнителна подкрепа за главния съдия в лицето на видео стая с монитори, където друг съдия наблюдава повторения от конректи спорни ситуации. При преценка на съдията, той може да отиде до монитор намиращ се в непосредствена близост до игрището и да разгледа даден момент от мача, като през това време той комуникира със своя колега във стаята с мониторите посредством слушалки с микрофон.

Интересно е да се отбележи, че тази нова технология със сигурност е оказала влияние върху коефициентите и залозите за това световно, а и не само. Все пак обаче, има предостатъчно футболни промоции от bet365 за всички фенове на спортните залози и ако вие сте от тях, то определено нямате причина за притеснения.

Но нека бъдем честни, на Мондиал 2018 видяхме голям брой дузпи, като повечето от тях бяха дадени след намесата на видео асистент рефера. Още в самото начало на турнира видяхме каква тежест има тази система за видео повторения, в мача на Франция срещу Австралия. Тогава Антоан Гризман бе точен от бялата точка, но естествено възникнаха много въпроси дали наистина е имало нарушение, дори и след повторенията.

ФИФА пък обяви, че ще разгледа по-подробно действията на видео асистент рефера на друг мач от груповата фаза, този между Англия и Тунис. Съмненията са, че Сандро Ричи, който бе рефера във видео стайчката за този конкретен мач, не е реагирал адекватно на редица ситуации в наказателното поле на Тунис.

Естествено, става дума за спорни ситуации свързани с голямата звезда на англичаните, Хари Кейн. Въпреки тези преразглеждания от ФИФА, Кейн успя да мушне два гола на тунизийците и да подпечата победата за своите, като впоследствие той стана и голмайстор на мондиала с 6 попадения.

Все пак, ВАР технологията наистина помогна в огромна степен на главните рефери, като някои много деликатни моменти бяха решени именно благодарение на тази система. И след като тя бе официално включена за пръв път и то на турнир от такъв ранг, то можем да очакваме и поетапното й включване в други турнири и първенства. Дали това наиситна ще се случи обаче и най-важното кога би станало, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *