Какви са симптомите при проблем с компютърния процесор?

Компютърният процесор е мозъкът на вашия компютър. С времето той остарява и започва да се опитва да се справя със задачи, с които няма капацитета да се бори. От друга страна, прегряването също е сред големите врагове на процесора и може да причини неговото пълно изгаряне, което да ви подтикне да потърсите услугите на специализиран сервиз за компютри. Има някои симптоми, по които да познаете, че краят на вашия процесор е близо и сега ще ги разгледаме.

 

Операционната система не се стартира

Ако при стартиране на компютъра, операционната система не се зарежда, и дори не се случва абсолютно нищо, една от двете сериозни причини може да е заминал процесор. Другата е дефектирала дънната платка. Можете да кажете къде точно е проблемът, след като отворите кутията на компютъра. Ако LED индикаторите, които са вътре, светят при включен компютър, но машината отказва да изпълни POST (процедура за тестване при включване на захранването), вероятно виновникът е процесорът.

 

Операционната система стартира, но веднага след това се изключва

Това е типичен случай, който ви дава знак, че процесорът е в беда. Върху него са разположени температурни датчици. В случай, че се достигне твърде висока температура, дънната платка реагира с изключване, с цел да предотврати изгаряне на процесора. Това е и сравнително “благороден” симптом, който ви помага да се справите с проблема без много главоболия. Просто изкарайте системата за охлаждане на процесора, отстранете остарялата термо паста с нещо остро, нанесете нов слой мазнина, и инсталирайте отново системата.

 

Компютърът забива

Друг симптом за предстоящ крах на процесора е, когато докато си работите на компютъра, в един момент курсора на мишката спре да се движи, а клавишите не реагират на никаква команда (дори издават бипкащ звук, при натискане). Имайте предвид, че такава ситуация е присъща и за проблем с видео картата, така че не прибързвайте с диагнозата.

 

Поява на син екран

Ако с предните версии на Windows, синият екран често можеше да се свърже с дефектни драйвери, то с появата на Windows XP, и разбира се всяка по-нова версия, син екран е признак за хардуерен проблем. Зачестилите появи на син екран не означават непременно издъхващ процесор, но определено той е сред номинираните.

 

Причини за изгарянето на процесора

Има две основни причини: прегряване на процесора и токов удар, като първата е отговорна за 95% от всички случаи на развалени процесори. Токовите удари рядко успяват да повредят процесорите, но все пак и те се случват. В много случаи, операционната система ще ви предупреди за прекалено високата работна температура, но като цяло, е добре да знаете, че при достигане на 60+ градуса, процесорът ви е в голяма опасност.

 

Елиминирайте вероятностите

Ако се намирате в ситуация, в която се опитвате да установите точно кой компонент от конфигурацията ви е дал дефект, е много полезно да имате наблизо компютър със сходни параметри. По този начин, ще можете да размените видео картите, после RAM паметите, и накрая процесорите, за да установите при коя промяна се наблюдава влошаване/подобрение на представянето на машината, и ще разберете коя е конкретната повредена част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *