Забавни игри за цялото семейство

Заигравате ли се? С децата, с колегите, с партньора, със себе си, с живота? Давайте го по-весело! Играйте!

За игрите няма възраст. Те са училището за малките, предизвикателството за подрастващите, разтоварването на големите. Те правят връзката между поколенията. Най-сладките детски спомени често са свързани с безгрижните следобеди, когато с мама сме играли на кукли или с чичо сме ритали зад блока.

Порастваме и продължаваме да играем. Зад монитора на компютъра, белот на плажа, настолни игри в края на работния ден, джаги с приятели, боулинг в петък вечер.

Игривостта на ума е това, което ни поддържа във форма през годините. Прави от деловия човек забавен приятел, от отговорния родител – човек, с когото имаш желание да споделяш, дори когато те хване пубертета.

Какво можете да правите за семейно забавление, така че всеки член независимо възрастта си да се чувства на мястото си и пълноценно да общува с другите?

Първоначалните идеи гравитират около игри на вън – хвърчила, топка, фризби. Забавления у дома – бордови игри, пъзели. Защо не и пътешествия с колата (обмислете и влака за повече екзотика) или посещения на готини събития в града. Но има и един друг вариант, за който да се замислите – игра в Стая на загадките. Стаите, наричани още ескейп Стаи (от английски “escape room”, “exit rooms” или стаи на триковете) са тематично декорирани пространства, в които екип от 2 до 6 души попада с една цел – да намери изхода (да избяга) за ограничено време (най-често 1 час). А как го постига? Мисията на Стаята увлича играчите с намирането на различни улики, ключове и парчета информация, които съставят забавна поредица от загадки, пъзели и интелектуални предизвикателства. Например играчите влизат в ролята на гениални детективи, които да открият Машината на времето, следвайки улики и логически задачи. Такава игра е изпълнена с неочаквани моменти, красиви декоративни детайли, загадки, изискващи работа в екип и набито око за подробностите.

Стаите на загадките са създадени като предизвикателства за възрастни. Макар че чувайки игри, много от нас си мислят, че става въпрос за някакви модерни детски клубчета, това е далеч от истината. Най-често ескейп стаите се запазват за служебен тиймбилдинг, защото комбинацията от забавление, логически загадки и екипни предизвикателства влияе прекрасно за сплотяване на екипа, упражняване на мозъка и изграждане на личности качества (т.нар. “soft skills”). Точно поради това за децата да опитат нещо забавно, създадено за възрастни, е страхотен купон! А за родителите им е далеч по забавно от простите детски формати. Все пак имайте предвид, че повечето Стаи са подходящи за деца над 8 години при условие, че влизат в тях с родителите си, или за деца над 12 години, ако с тях няма придружител.

Защо игрите в Стаи на загадките са препоръчителни за семейно забавление:

  • Те включват разнообразни предизвикателства. Някои загадки изискват логика и комбинативност, което обичайно е по силите на възрастните, но за да се справиш с други задачи ти трябва убострена сетивност, наблюдателност и непредубедена мисъл. А това е тъкмо най-голямата сила на малките играчи!
  • Преди всичко Стаите упражняват личностни качества – да се изслушваме, заедно да търсим решение или да разчитаме един на друг, за да се справим с някакъв сложен трики пъзел, изискващ кооперативност. Да сме организирани, да си планираме времето, да побеждаваме заедно или да губим с усмивка. Това са умения, които родителите знаят, че трябва да развиват у малките, но често подценяват степента, в която самите те ги притежават.
  • Та това са игри и то много забавни! Макар че изискват концентрация и мисъл, играчите се впускат в интелектуалното предизвикателство неусетно. Няма нищо общо с изискващата класна стая или взискателния работен процес. Всичко е направено така, че да те откъсне от реалността и битовизма, а загадките са в съзвучие със съответната тема.
  • Те са филмиращо забавление! Като да влезеш под кожата на Шерлок Холмс или да изиграеш главната роля в „Матрицата“, като да бъдеш хитър гангстер като Ал Капоне или просто – една по-забавна и мислеща своя версия!
  • Тези игри не изискват предварителни знания, нито физическа сила или някакви особени умения. Нужно е само едно – да си запазиш предварително час за игра и да пристигнеш в Стаята в точния час, „оборудван“ с верни съотборници и страхотно настроение!

И още една идея – готин подарък за член от семейството (от подрастващо дете, през стресиран родител, та до модерния дядо) е ваучер за игра в Стая на загадките. Поводи през годината много: рожден ден, имен ден, Денят на детето, 8-ми март, Коледа, Все Светии, юбилеи, годишнини… Можете да подберете Стая с тема, която да пасне на всички. Поръчката на такъв подарък става лесно, а видът му може да е наистина личен и запомнящ се – разгледайте например красивите къстъм ваучери за 3KEY Rooms ескейп игрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *